Afstudeerwerk

Stephan Boon

“De Belgische kust” Vijfenzestig kilometer badplaats van Knokke tot de Panne. Een panorama dat ooit gekenmerkt werd door een rijke diversiteit aan kustplaatsen en duingebieden maar tegenwoordig alleen nog bestaat als historische ansichtkaart.

Ruben Sannen

“Na al die tijd de stenen wil van Jakarta te hebben getorst zijn
de drassige uiterwaarden van de Ciliwungrivier verzonken in
het gedrang om ruimte. Niet alleen de natuurlijke wortels van
het deltabestaan zijn hierdoor in de verdrukking geraakt maar
ook de cultureel historische waarden van het Indonesische
stadsleven. Tanah Antara toont de verbinding tussen duurzaam
watermanagement en een stedelijk verdichtingsmodel als
doorontwikkeling van bestaande stadskampongs. Hiermee blijft de
kampong de ruggengraat van de Indonesische samenleving.”

 

Christine Vriesema

Al jaren zit het museum Boijmans van Beuningen met een Depotprobleem, deze depots waren allen afgekeurd en velen niet meer geschikt om kunst te conserveren. Naar aanleiding van dit probleem kwam het idee om een collectiegebouw te maken, een gebouw waarin kunst opgeslagen en gerestaureerd wordt, een publiek gebouw waarin de machine achter een museum tentoongesteld kan worden.

Christianne Schets

De opgave is het ontwerp van een nieuw crematorium op de bestaande binnenstedelijke begraafplaats Orthen in Den Bosch. 

Rick van Vliet

De maatschappij wordt drukker en meer hectisch. Het snelle tempo van het leven is voor veel mensen maar nauwelijks bij te houden. Er is een tendens gaande waaruit blijkt dat steeds meer mensen naar een wellnessresort gaan. Dit om de waan van de dag achter zich te laten. Deze tendens staat garant voor een groot aantal bezoekers, desalniettemin is een dagje thermen zo’n algemeen goed geworden dat de verschillende resorts een prijsconcurrentie met elkaar zijn aangegaan. Een concurrentiestrijd waardoor de kwaliteit is afgenomen en de kwantiteit is toegenomen.

Frank van Leersum

Op 25 november 2012 overleed Simeon ten Holt, Nederlands’ meest bekende componist van minimalistische pianomuziek. 35 jaar geleden brak hij door met het muziekstuk ’Canto Ostinato’, een werk wat velen zou inspireren, motiveren, rust geven en laten mediteren. Zijn muziek wordt meestal uitgevoerd op vier piano’s en wint steeds meer aan populariteit.

Christian Rommelse

Hoe voeden we in de toekomst onze steden met gezond en vers voedsel, dat is de wereldwijde uitdaging die voor ons ligt. De wereldvoedselproductie moet fors toenemen om de verstedelijkende wereldbevolking te kunnen voeden. Het Westland excelleert in voedselproductie. Met hoogwaardige tuinbouw lijkt het Westland alles in huis te hebben om tegemoet te komen aan het voedselvraagstuk en te dienen als voorbeeld voor andere landen.

Joost de Wit

Dit afstudeerproject bevat een strategie voor het verbeteren van de groenstructuur van Rotterdam. Daarbij is de focus gelegd op de Noordrand en in het bijzonder de groengebieden langs de Rotte en de Kralingse Plas.

Christophe Cornille

De Stad Brussel heeft nood aan verdichting. Aan goede structuren die de stad meer kwaliteit geven en die ruimte bieden voor ontwikkeling. ‘InBrusseling Noord-Zuidverbinding’ wil de spoorverbinding doorheen de Vijfhoek die dienst doet op nationaal en internationaal niveau, inzetten op de schaal van de Stad Brussel met goede verbindingen, kwalitatieve openbare ruimte en re-urbanisatie.

Sybren Woudstra

De ambitie van dit afstudeerproject is om een ruimtelijk experimentele en technisch vernieuwende woning voor deze tijd te ontwerpen. Door de tijd heen heeft de woning al vele verschijningsvormen gekend en eens in de zoveel tijd wordt de woning heroverwogen. In de jaren '50 was er bijvoorbeeld het case-study programma in Amerika. Er was een groot tekort aan woningen, het case-study programma moest ervoor zorgen dat een goede woning voor iedereen haalbaar werd.

Wesley Leeman

How to combine the necessity of agricultural modernization with an attractive leisurescape for the metropolitan area of greater Shanghai? A Dutch development strategy for a Chinese productionscape. Chinese agriculture is poised on the verge of an intense program of modernization and sustainable conservation, caused by the exponentially growing spatial pressure from an ever-growing urban population.

Suet Chan

The project is about the Frontier Closed area, the border area between Hong Kong and China. This area spans 28km2 and was established in 1951 by the British colonial government to stop the migration stream from China to Hong Kong in the fifties. It’s closed for visitors and development; only the citizens of the frontier area are allowed entry and small development. This area has been preserved for more than 60 years.

Eef-Jan Boon

Opgave en visie

Sander Westerhout

Het Merwedekanaal anno 2030, de barrièrewerking van het kanaal en zijn omliggende bedrijventerreinen is opgeheven en het water en zijn oevers vormen een nieuw hart in Utrecht West. Het Merwedekanaal als integraal onderdeel met zijn aangrenzende stad. Een kanaal waar je je langs de oevers kan verplaatsen door middel van een herkenbaar netwerk van publieke ruimtes.

Roos Limburg

Yoff Urbain is een stedebouwkundig ontwerp voor een multifunctioneel stadiongebied in een buitenwijk van Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het voormalige vissersdorp Yoff is in hoog tempo verstedelijkt tot 140.000 inwoners, inmiddels is open ruimte zeer schaars. Centraal in de wijk gelegen zijn twee terreinen decennia terug met een vooruitziende blik ommuurd tegen de oprukkende bebouwing. Een sportterrein met een voetbalveld en kleine tribunes (30.000m2) en een amper gebruikt bidveld (10.000m2).