Afstudeerwerk

Siu Kin Shek

Door de dichtheid van Hong Kong en de historische noodzaak van de sociale woningbouw zijn verschillende typologieën ontwikkeld. In de ontwikkeling is gezocht naar pragmatische oplossingen. De eerste modellen waren puur gericht op het huisvesten van mensen in de bestaande stedelijke weefsel. Om de snelgroeiende stad te voorzien van voldoende huisvesting werden ontwikkelingsgebieden nabij de stad aangewezen. Let wel deze gebieden waren nog altijd gepland met een hoge dichtheid, vergelijkbaar met de bestaande stad.

Adriaan Corten

Tijdens mijn studie heb ik gezocht naar maatschappelijke vraagstukken om de meerwaarde van het vakgebied te vinden. Hierdoor ben ik gefascineerd geraakt door de herbestemmingsopgave. Momenteel wordt de Architect steeds vaker voor een deel van het ontwikkelingsproces ingezet. Terwijl de kracht van het vakgebied juist ligt in het ondersteunen van het gehele proces en de kritische positie die de ontwerper kan innemen.

Jorinde van der Wal

'Een gebouw kan meerdere identiteiten weerspiegelen zonder dat de eenheid verloren gaat.'

De hypothese is onderzocht door middel van de volgende opgave: het ontwerpen van en brede basisschool voor Freinet - en Vrije school onderwijs. Twee contrasterende gebruikers verweven tot één continue ontwerp, waarbij de individuele identiteit van de gebruikers gehandhaafd blijven. 

Floris Schiferli

Pulspolder. De opkomende crisis van de jaren 30 was aanleiding om een onafhankelijke maakindustrie te introduceren. Een economische tegengewicht van transitomarkt. Een sterk ontwikkelde maakindustrie met goede voorzieningen voor de arbeider. The Captains of industrie en de gemeente Rotterdam hebben in nauwe samenwerking het inmiddels 190 hectare grote bedrijven terrein tussen Schiedam en Rotterdam “ De Spaanse Polder” tot ontwikkeling gebracht.

Jarno Schellenberg

De opgave heb ik bedacht in een periode waarin er alleen werd gesproken over de locatie van de nieuwe Kuip. De opgave die ik mijzelf heb gesteld is het onderzoeken van de potentie van het bouwwerk ‘de Kuip’. Het wonen heb ik daarbij als middel gebruikt, omdat dit voor iedereen herkenbaar is. Gaande weg heeft de discussie over de Kuip zich in een rap tempo ontwikkeld. Van nieuwbouw is de discussie gekanteld naar vernieuwbouw. Mijn opgave tot het omvormen naar een woongebouw, is daarmee misschien minder relevant geworden.

Esther van Liempd

De opgave bestaat uit het ontwerpen van het kunstencluster ArtA in Arnhem.

Het filmtheater (FFA) en het Arnhems museum (MA) vormen samen het

kunstencluster ArtA. Belangrijk uitgangspunt voor het kunstencluster, is de

stedelijke verbinding tussen Noord en Zuid Arnhem en een verregaande

Jürgen Maurer

Een ziekenhuis: er is geen gebouw dat een sterkere beleving oproept. Voor de patiënt is er stress en onzekerheid over zijn of haar gezondheid. De medewerker wil deze patiënten geruststellen en tegelijkertijd zijn werk optimaal kunnen uitvoeren. De complexiteit van deze belevingen leidt bij mij tot fascinatie en daagt mij uit om door middel van architectuur de voorwaarden te scheppen voor een optimale omgeving voor al deze menselijke interactie.

Ronald van der Wel

Stel je voor… Je staat midden in de stad waar ringtones klinken, mensen schreeuwen en auto’s toeteren. Je bent toe aan rust. Rust omdat het een lange dag was, rust omdat het pauze is of rust, omdat het gewoon allemaal even te veel is. Vanuit je ooghoek zie je een gebouw staan, dat lijkt te zeggen; ik bied geborgenheid, hier vind je rust. Hoe verder je loopt, hoe meer je wordt gefascineerd door het lijnenspel van het gebouw. Al zittend op een stoel met het stadse lawaai fluisterend op de achtergrond neem je de ruimte in je op, omarm je de sfeer en kijk je omhoog.

Stephan Boon

“De Belgische kust” Vijfenzestig kilometer badplaats van Knokke tot de Panne. Een panorama dat ooit gekenmerkt werd door een rijke diversiteit aan kustplaatsen en duingebieden maar tegenwoordig alleen nog bestaat als historische ansichtkaart.

Ruben Sannen

“Na al die tijd de stenen wil van Jakarta te hebben getorst zijn
de drassige uiterwaarden van de Ciliwungrivier verzonken in
het gedrang om ruimte. Niet alleen de natuurlijke wortels van
het deltabestaan zijn hierdoor in de verdrukking geraakt maar
ook de cultureel historische waarden van het Indonesische
stadsleven. Tanah Antara toont de verbinding tussen duurzaam
watermanagement en een stedelijk verdichtingsmodel als
doorontwikkeling van bestaande stadskampongs. Hiermee blijft de
kampong de ruggengraat van de Indonesische samenleving.”

 

Christine Vriesema

Al jaren zit het museum Boijmans van Beuningen met een Depotprobleem, deze depots waren allen afgekeurd en velen niet meer geschikt om kunst te conserveren. Naar aanleiding van dit probleem kwam het idee om een collectiegebouw te maken, een gebouw waarin kunst opgeslagen en gerestaureerd wordt, een publiek gebouw waarin de machine achter een museum tentoongesteld kan worden.

Christianne Schets

De opgave is het ontwerp van een nieuw crematorium op de bestaande binnenstedelijke begraafplaats Orthen in Den Bosch. 

Rick van Vliet

De maatschappij wordt drukker en meer hectisch. Het snelle tempo van het leven is voor veel mensen maar nauwelijks bij te houden. Er is een tendens gaande waaruit blijkt dat steeds meer mensen naar een wellnessresort gaan. Dit om de waan van de dag achter zich te laten. Deze tendens staat garant voor een groot aantal bezoekers, desalniettemin is een dagje thermen zo’n algemeen goed geworden dat de verschillende resorts een prijsconcurrentie met elkaar zijn aangegaan. Een concurrentiestrijd waardoor de kwaliteit is afgenomen en de kwantiteit is toegenomen.

Frank van Leersum

Op 25 november 2012 overleed Simeon ten Holt, Nederlands’ meest bekende componist van minimalistische pianomuziek. 35 jaar geleden brak hij door met het muziekstuk ’Canto Ostinato’, een werk wat velen zou inspireren, motiveren, rust geven en laten mediteren. Zijn muziek wordt meestal uitgevoerd op vier piano’s en wint steeds meer aan populariteit.

Christian Rommelse

Hoe voeden we in de toekomst onze steden met gezond en vers voedsel, dat is de wereldwijde uitdaging die voor ons ligt. De wereldvoedselproductie moet fors toenemen om de verstedelijkende wereldbevolking te kunnen voeden. Het Westland excelleert in voedselproductie. Met hoogwaardige tuinbouw lijkt het Westland alles in huis te hebben om tegemoet te komen aan het voedselvraagstuk en te dienen als voorbeeld voor andere landen.