Atelierwerk

Michelle Kox

De high street is een begeerde vestigingslocatie in de binnenstad van Schiedam, waar adressen schaars maar aantrekkelijk en geliefd zijn. Dit ontwerp benut de adressen maximaal door alle nieuwe functies als een parasiet te ontsluiten via de bestaande gebouwen langs de high street. Het is de vertaling van een ontwerpend onderzoek naar de ruimtelijke en programmatische interventiemogelijkheden in een bouwblok in Londen. Het resultaat  creëert niet alleen meer functiemenging, maar komt ook de verdichting van het bouwblok en de levendigheid van de straat ten goede.

Noora Karim

In het Oude Noorden is een woonhuis ontworpen voor Mohammed Ali en zijn kinderen. Mohammed Ali is een Afrikaans-Amerikaanse bokser. Hij is 4 keer getrouwd en hij heeft in totaal 9 kinderen. Door scheidingen en zijn carrière als professioneel bokser, was hij niet veel betrokken bij de jeugd van zijn kinderen. Zijn droom is dat al zijn kinderen bij elkaar samenwoonden. Tijdens zijn bokscarrière werden mensen met zijn huidskleur gediscrimineerd. Hij wilde een vooraanstaand figuur zijn binnen de donkere bevolking en als een held worden gezien.

Marco Overwijk

De wijk Tuinhoven bevindt zich in het dorp IJsselmonde, een deel gemeente van Rotterdam. Het dorp is ontstaan op het polderlandschap van de polder groot IJsselmonde. De polder is in de loop van de jaren droog gelegd om plaats te bieden aan veeteelt en landbouw. Door deze aanpak zijn de groen gebieden van het landschap belangrijke aspecten geworden. De dorpen die zijn gesticht langs de polderdijken hebben ook een nadrukkelijke relatie met dit groen.

Umut Turkmen

The curious house - Benjamin Button. De opgave in dit atelier is het ontwerpen van een grootstedelijk woonhuis in Rotterdam. De kavel voor deze opgave bevindt zich op de kruising van de Bergweg met de Soetendaalseweg.
De gekozen opdrachtgever voor dit woonhuis is Benjamin Button, een fictief persoon uit de film The Curious case of Benjamin Button.

Benjamin Button wordt geboren in een bejaarde lichaam en wordt fysiek jonger. In de film brengt Benjamin Button zijn bijzondere momenten vaak door in transitieruimtes.

Douwe van Schaik

In de komende decennia heeft Antwerpen te maken met een woningbouwopgave voor 100.000 nieuwe inwoners. De omgeving van de wijk Dam in Antwerpen is in transformatie. Grootschalige masterplannen zoals Eilandje, Singel-Noord en Nieuw Zuid, waarbij het gaat om grote uitgaafbare oppervlaktes, worden op lange termijn gerealiseerd. Met de Dam is het mogelijk direct een kwaliteitsimpuls te geven aan de omgeving, door zijn sleutelpositie aan de groenstructuur van de zachte ruggengraat van Antwerpen. 

Ferhat Sari

Een woning voor James Turrell

Bergweg in Rotterdam. James Turrell is een kunstenaar die de beleving van licht en heelal ervaarbaar maakt in ruimtes. Zijn fascinatie voor licht en heelal ontstond als kind af aan uit een Quakergezin en is tot heden daarmee als kunstenaar mee bezig.

Jasper van der Ven

How can we extent the depht of the high-street? London contains 600 high-streets wich host a mix of shops, workspace, car repair shops and other activities These diverse, lively places are London’s true economy. However due to the big developers who built large residential apartments and offices these high-street are being ripped apart.

Jeffrey Reule
Vandaag bezoeken we als trotse architecten ons project voor de renovatie van tientallen gerenoveerde rijtjeswoningen in IJsselmonde. We lopen naar de trotse bewoners en hun gerenoveerde woning. Met een brede glimlach treffen wij mevrouw Murreaux aan in de voortuin van de sinds kort gerenoveerde rijtjeswoning. Binnen begroeten we Meneer Murreaux, met in zijn handen een grote koepelvormige lamp met brons gekleurde binnenzijde. Steunend op de trap hangt hij de lamp op boven de eettafel. Een vrolijke lach ontbreekt ook bij hem niet op het gezicht.
Christopher de Boer
How can we attract young students to choose for a technical job? And how can we design for society in a way that fits into this time? The answer to these questions lies hidden in the design for the educational factory. This is a place where SME’s (small and medium enterprises) and technical students can be brought into contact with each other through theoretical knowledge gained in the classroom directly to apply in practice.
Saskia Kok

The proposed location is on the border of two highstreets: Whitechapel road and Mile end road. The highstreets plays an inmense economic and social role in London. But a division between architectural typology and function is clearly visible on the borderline. Resulting in an unexpected cut between programs. Having shops on the south and north side and making it hard to cross over. My first proposal was to bind these zones together by creating a shared space. London furthermore is characterized by its layeredness in buildings and deep alleys.

Selma Atic

Tuinenhoven is een groot groen gebied met veel seriematige woningbouw. Het concept van de toen gebouwde wijk is lucht, licht en ruimte. Mijn eigen ervaring vanuit de woonwijk is dat woningen er eentonig en slecht onderhouden uit zien.

Ruud van Leeuwen

The high streets of London are the vibrant lifelines of the city and crucial for the adjacent neighbourhoods. These are the places with lots of economic activity like shops and workspaces mixed with housing and public functions. However there is a transition going on. More and more large residential or office developments are taking place and destroying the mixed environment along the high streets.

Emma Westerduin

AFVALWATER

 

Max Hissink

Welcome to the orchard, the latest addition to Kralingen. It replaces and incorporates the old social housing blocks in this area. The old buildings on the Frits Ruysstraat are being preserved, but the rest of the old development has been demolished. The decision to preserve some of the buildings and demolish others has to do with the renovation on the buildings years ago. The buildings that have been demolished are the buildings that were renovated and de buildings that were not, have been preserved and incorporated in the design of the new building block that’s now here.

Hidde van der Grind

De ‘Ammoniet’, een nudistencamping gelegen buiten de periferie van Dordrecht en niet ver van de Biesbos, staat in de verkoop om het pensioen van de eigenaar te kunnen bekostigen. De camping is goed verstopt achter een woonwijk en is een bedevaartsoord voor de fanatieke nudist. Zonder lidmaatschap geen toegang. Want hoewel de camping met zijn ondoordringbare begroeiing een afgesloten paradijs vormt, biedt deze plek weinig kwaliteit voor passerende fietsrecreanten en omwonenden.