Atelierwerk

Selma Atic

Tuinenhoven is een groot groen gebied met veel seriematige woningbouw. Het concept van de toen gebouwde wijk is lucht, licht en ruimte. Mijn eigen ervaring vanuit de woonwijk is dat woningen er eentonig en slecht onderhouden uit zien.

Ruud van Leeuwen

The high streets of London are the vibrant lifelines of the city and crucial for the adjacent neighbourhoods. These are the places with lots of economic activity like shops and workspaces mixed with housing and public functions. However there is a transition going on. More and more large residential or office developments are taking place and destroying the mixed environment along the high streets.

Emma Westerduin

AFVALWATER

 

Max Hissink

Welcome to the orchard, the latest addition to Kralingen. It replaces and incorporates the old social housing blocks in this area. The old buildings on the Frits Ruysstraat are being preserved, but the rest of the old development has been demolished. The decision to preserve some of the buildings and demolish others has to do with the renovation on the buildings years ago. The buildings that have been demolished are the buildings that were renovated and de buildings that were not, have been preserved and incorporated in the design of the new building block that’s now here.

Hidde van der Grind

De ‘Ammoniet’, een nudistencamping gelegen buiten de periferie van Dordrecht en niet ver van de Biesbos, staat in de verkoop om het pensioen van de eigenaar te kunnen bekostigen. De camping is goed verstopt achter een woonwijk en is een bedevaartsoord voor de fanatieke nudist. Zonder lidmaatschap geen toegang. Want hoewel de camping met zijn ondoordringbare begroeiing een afgesloten paradijs vormt, biedt deze plek weinig kwaliteit voor passerende fietsrecreanten en omwonenden.

Tea Hadzizulfic

Tijdens de analyse van de wijk Tuinhoven in IJsselmonde, werd al snel duidelijk dat velen hun voortuinen laten volgroeien met bomen en bosjes. Zo veel, dat de ramen op de begane grond niet meer zichtbaar zijn en er nauwelijks daglicht binnen komt. Ook zijn sommigen erg zorgzaam over hun tuinen dat ze deze beschermen met een transparante hek, want hun trotst moet nog wel schijnen. Deze waarnemingen leken te roepen naar een kas, een product met veel goede eigenschappen dat gebruikt kan worden als renovatie.

Job Kerklaan

De in het Rotterdamse stadsdeel gesitueerde wijk Groenenhagen Tuinenhoven kenmerkt zich door

een grote hoeveelheid stempelwoningbouw rondom een ruim opgezette groene kern. Het is

onderdeel van de stedenbouwkundige bloemstructuur van het naoorlogse ‘Groot ijsselmonde’. De

woningen zijn ooit gebouwd met als doelgroep de Rotterdamse havenwerkers, beter bekend als de

Blauwboorden. Door het verloop van tijd en verandering van de samenstelling van de bewoners

van de wijk ontstonden er meerdere factoren die er voor zorgen dat de woningen niet meer

Hidde van der Grind

De buurt ‘Het Dokske’ maakt deel uit van de wijk Merksem gelegen in de 20e-eeuwse gordel van Antwerpen. Deze strategie moet een oplossing bieden voor de aanhoudende problematiek die wordt veroorzaakt door een spanningsveld tussen wonen en industrie. De industrie is hier ooit gevestigd door de economische potentie van het Albertkanaal. Het heeft Merksem zich laten ontwikkelen tot een stadsdeel van Antwerpen. Nu is de schaal van de bedrijvigheid Merksem en het Dokske ontgroeid. De bewoners hebben vooral last van de aanhoudende verkeersbewegingen en geluidsoverlast van de bedrijven.

Freek van Riet

Slachthuis Kwartier Antwerpen is de nieuwe culinaire, creatieve en culturele kweekvijver van Antwerpen waar wordt gewoond gewerkt, gewinkeld en gerecreëerd. Het vormt de schakel in de driesprong van binnenstad, 19e eeuwse gordel en 20 eeuwse gordel. De stad Antwerpen verwacht tot 2030 een groei van 100.000 nieuwe inwoners. De 20 eeuwse gordel rondom de binnenstad van Antwerpen, is aangewezen als potentieel groeigebied waar de stad zich kan verdichten met woningen en bijbehorende voorzieningen. De wijk Den Dam is een van de  aangewezen kansrijke ontwikkelgebieden.

Daniel Grobecker

J.C.K.Clarkson [Doncaster, 1960 – ]

Jeremy Clarkson is één van de bekendste Engelse televisiepresentatoren, hij maakte naam door het BBC programma ‘Top Gear’. Vanaf 1988 tot 2015 was hij het gezicht van dit wekelijks terugkerende autoprogramma, tot hij in 2015 een klap uitdeelde aan een producer van de show. Jeremy staat bekend om het schoppen tegen gevestigde orde en op humoristische manier te zeggen wat veel mensen denken, maar wat niet geaccepteerd word in de maatschappij. Door deze manier van zichzelf tonen is hij een working-class-hero geworden.  

Robby Smith

Het renoveren van een wijk zoals IJsselmonde houdt in dat je moet luisteren naar de mensen in de wijk. Door het afnemen van diverse interviews bleek dat mensen veel dezelfde antwoorden gaven: Veel van dezelfde bebouwing, te kleine woningen, lleine keuken en badkamer, geluidsoverlast van de buren en een hoge energierekening.Wat het meest opvallende conclusie is die ik uit interviews heb getrokken is dat de meeste mensen niet geintereseerd waren in de wijk zelf. Maar vooral naar de woningen zelf keken. Naar de manier hoe zij leefden.

Dennis Berger

Het wooncomplex ‘Walking with the past’ is gelegen aan de Gerdesiaweg in Rotterdam. De vorm volgt de vroegere stedenbouwkundige structuur die zich kenmerkt door een groene park strook. De straat Vredenoordplein heeft door middel van een straat in het wooncomplex ‘Walking with the past’ rechtstreeks verbinding met het park. De woningen aan de rand hebben een gelijke hoogte van vier verdiepingen als de omringende bebouwing. Door de bebouwing in het blok twee verdiepingen te maken hebben de bovenwoningen overzicht en valt er minder schaduw op de collectieve ruimten.

Thom Pegman

De wijk, Tuinenhoven, is één van de laatste grote uitbreidingswijken die in de jaren ’60 in Rotterdam werden aangelegd. De ontwerpen voor deze wijken, zijn gemaakt met de gedachte: Licht, Lucht en Ruimte en opgebouwd door middel van stempelverkaveling. Deze woningen waren vooruitstrevend, lieten meer licht binnen en waren beter te ventileren. Aangezien de woningen inmiddels aan onderhoud toe zijn en het concept door de verhoogde maatstaven niet meer tot zijn recht komt beginnen de bewoners zich minder thuis te voelen.

Michael Herfst

The Block. Kralingen Rotterdam, het kavel voor het Atelier The Block, gelegen tussen de nieuwe plantage en de Gerdesiaweg. De bestaande stedenbouwkundige situatie volgt de lijnen van de Frits Ruysstraat en de Gerdesiaweg. De Frits Ruysstraat is het begin van de winkelstraat welke doorloopt tot aan Jaffa. In de bestaande situatie staan de 3 U blokken in rij. De binnenzijde van de blokken vormen omsloten binnentuinen waar kinderen rustig en veilig kunnen spelen binnen deze stedelijke omgeving. De woningen in de blokken zijn ca. 11 meter diep en hebben een beukmaat van ca.

Anna Cecilia Miedema

Tarwewijk is een probleemwijk in Rotterdam Oud Zuid. In de jaren ’90 was er veel verpaupering in de wijk geconstateerd met een serieuze drugs problematiek en aanwezigheid veel huisjesmelkers. Dit leverde een zeer slechte leefbaarheid, achterstallig onderhoud en leegstand in de wijk op. De Tarwewijk scoort zowel op de sociale als de veiligheidsindex zeer laag.