Flying Dutchman


Dwelling is of all times. This studio is a quest for sustainable architectural values within the residential building against the background of societal transitions. The studio starts with research
by design on historic dwelling typologies. This research focuses on the one hand on permanently valid architectural structures and time resistant details. On the other hand it aims at defining, in architectural terms, the consequences of the dynamics of the residential program, technological developments and the changing relationship between the public and private. The task is to design a small residential complex for a specific target group; a high standard living environment in an (sub) urban context. The aim is to develop a sublime and timeless architectural living quality. Special attention is paid to the relationship between the exterior and the interior, the spatial experience and human scale. The question of this studio is to design a architectural concept for a sustainable residential building within a master plan. The new residential building, is a durable combination of food, leisure, housing and parking. Fully integrated to enhance and utilize the synergistic capabilities of the various functions. A large building in keeping with the neighborhood. Forms a main entrance with the natural flow
of public circulation, to develop this area, with separate entrances for parking, apartments and commercial purposes. The residential building is located in south-east Amsterdam, in an area where many commercial purposes in the future will settle itself. The building includes 74 dwellings with varying surfaces and different typologies, maisonettes, apartments and lofts. The maisonettes and apartments are accessed from inside the courtyard, with a gallery. Only the lofts have private elevator core that is accessed on the street level. All dwellings have an orientation to two sides, inside the courtyard and outside to the street and the environment.
Because the building is enclosed by the housing, there arises a courtyard. The courtyard is open to the public because two corners of the building are lifted up to create space, which provides access to this courtyard. On the ground floor in the courtyard, shops are located, these are walk through shops, so there is access to two sides. At Level -1 there is a parking garage. From the
parking there is access to all levels with a staircase and elevator.
The inside and outside of the building have a different appearance. The outer surface looks already like a mass, but to give the façade more dynamics, the dwellings are not in one line above each other. Opposite the inside of the courtyard with a simple façade. So I opted to apply different materials, exterior of gray basalt stone and interior of hardwood.

Flying Dutchman
Flying Dutchman
Flying Dutchman
Flying Dutchman