De oase in de stad

Hoe ontwerp je een plek om thuis te komen binnen de stedelijke omgeving van Oud-Charlois, een buurt in Rotterdam? Dit was de vraag gesteld in het atelier "Thuis". In mijn ontwerp heb ik geprobeerd hier een antwoord op te geven door middel van typische Rotterdamse uitgangspunten, namelijk het gesloten bouwblok en het veelvuldig gebruik van baksteen als materiaal.

 

Door de toegangen tot de woningen aan het binnenhof te plaatsen en de normaliter bij een woning behorende tuinen toe te kennen aan het binnenhof ontstaat er een inverse van het gesloten bouwblok. Het binnenhof geldt als een publiekelijk toegangkelijke ruimte waar kinderen veilig kunnen spelen, waar ruimte is voor ontmoeting tussen de directe aanwonenden en bezoekers van het binnenhof.

 

De ogenschijnlijke dichte stedelijke buitenwand is opgetrokken uit braziliaans metselwerk, een methode van metselen waar sparingen zijn vrijgehouden in het metselwerk. Dit levert een bijzonder uiterlijk op gedurende de avonden als de bewoners thuis zijn en hun verlichting aandoen. Een duidelijk geaccentueerde poort markeert de entree van het hof. Hier is de uitstraling zacht door het gebruik van natuurlijke materialen.

 

De binnentuin heeft gedurende het jaar verschillende uitstralingen. In de lente groeien de krokussen en komen de eerste bloesems aan de appelbomen. In de zomer bieden de bomen beschutting en in de herfst kunnen de appels vrij geplukt worden van de bomen. 

 

Jurgen ten Hoeve (jurgentenhoeve@gmail.com)

Juni 2012

De oase in de stad
De oase in de stad
De oase in de stad
De oase in de stad
De oase in de stad
De oase in de stad