LT Schrijverswoning

ATELIER HET GROOTSTEDELIJK HUIS – STUDIO RUIMTE

Het schrijven van verhalen –het vak van de schrijver– is in de loop van de tijd niet veranderd. De schrijver kan nog steeds op elke plek op elk moment schrijven, zij het dat dit nu gebeurt op een laptop. Boeken worden gelezen op e-reader of ipad. De schrijver heeft dus geen bibliotheek meer nodig. Een goede, inspirerende werkplek des te meer.

De woning is ontworpen aan de hand van twee uitgangspunten: locatie en ventilatie. De zuid georiënteerde woning aan de kade van de Maas nodigt uit om de woning op de zuidgevel in zijn geheel open te maken en belangrijke functies te situeren aan deze gevel. De hele woning is ontworpen naar de stand van de zon tijdens de winter. Om elke ruimte in de woning voldoende direct zonlicht te kunnen bieden zijn de ruimten op het zuiden verhoogd en verspringen de vloeren in twee richtingen. Hierdoor komt de zon in de winter elke ruimte verder binnen. De trap is een hergebruikt vluchttrappenhuis. Deze trappen zijn van nature slank gedimensioneerd en laten daarom veel zonlicht door. Ventileren gebeurt vanuit het begroeide trappenhuis dat uitmondt in een centraal atrium. Alle ruimten zijn gekoppeld aan dit trappenhuis, waardoor dit trappenhuis kan worden gebruikt als buffer van verwarmde ventilatielucht. De trap zelf is begroeid door de Wilde Wingerd. In de winter verliest de Wingerd zijn blad en daardoor kan de zon nog steeds diep de woning doordringen. In de zomer groeit hij grote groene bladeren waardoor veel zon wordt tegen gehouden en het trappenhuis natuurlijk gekoeld wordt. In de herfst kleuren de bladeren diep rood.

Deze low-tech, natuurlijke en zon-georiënteerde woning is zo ontworpen dat de schrijver overal in het huis een plek heeft om te schrijven. Elke plek heeft zijn eigen oriëntatie en zijn eigen gevoel. In de kelder is een bunker ontworpen waarin de schrijven volledig tot zichzelf gekeerd dagen kan werken aan zijn meest duistere thrillers. Boven de zuid-georiënteerde tuin heeft de schrijver zijn eigen balkon van waaruit hij over het straatleven en de maas heen kijkt. Hier kan de schrijver zijn romans over het stadsleven vorm geven. In zijn eigen slaapkamer heeft de schrijven twee plekken waar hij kan schrijven. Éen waar hij kijkt over zijn binnentuin en de kinderen kan zien studeren. Hier schrijft hij zijn passages over het familieleven. In het slaapgedeelte schrijft de schrijver liefdevolle en gepassioneerde proza. De laatste plek van de schrijver is de groene binnen daktuin. Hier wordt de schrijver van boven geholpen in zijn verhalen over het paranormale en datgene wat door de mens nog niet wordt begrepen. Alle schrijfplekken staan in directe verbinding met het trappenhuis, waardoor het leven van de schrijver tijdens zijn werkdagen langs, maar tegelijk ook door het leven van zijn gezin loopt.

- Paul van den Bergh
www.pvdbergh.com

LT Schrijverswoning
LT Schrijverswoning
LT Schrijverswoning
LT Schrijverswoning
LT Schrijverswoning
LT Schrijverswoning