The evening, organized by the Air Foundation, will focus on the results of the research “Palazzi of Rotterdam”, developed by NAUTA architecture & research this past year. With this research, supported by Stimulieringfonds voor architectuur and in cooperation with Gemeente Rotterdam, Bureau Binnenstad, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, NAUTA analyzed the possibility to reuse the post-war office buildings legacy in the city. Where and when?June 18th 2012, h. 20:00,...
Lees meer

The evening, organized by the Air Foundation, will focus on the results of the research “Palazzi of Rotterdam”, developed by NAUTA architecture & research this past year.

 

With this research, supported by Stimulieringfonds voor architectuur and in cooperation with Gemeente Rotterdam, Bureau Binnenstad, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, NAUTA analyzed the possibility to reuse the post-war office buildings legacy in the city.

 

Where and when?

June 18th 2012, h. 20:00,

Depandance of the Schieblock, Rotterdam

Moderator: Martijn Oskam (SfA)

Introduction by Mrs. Mercé de Miguel I Capdevila,

former head of the Urban Planning dept. of the Gemeente Rotterdam

Speaker: Maurizio Scarciglia, director of NAUTA architecture & research

Lees minder
Een zelfstandig architect is niet alleen ontwerper, maar zeker ook ondernemer. 'Architect in de praktijk' gaat over het managen van een architectenbureau, en kan vanaf nu geleend worden in de mediatheek.
Lees meer

Een zelfstandig architect is niet alleen ontwerper, maar zeker ook ondernemer. 'Architect in de praktijk' gaat over het managen van een architectenbureau, en kan vanaf nu geleend worden in de mediatheek.

Lees minder
Nieuw in de mediatheek: 'Het woongebouw', met daarin zo'n 70 voorbeelden van woongebouwen die inmiddels klassiek zijn, en van recente complexen. Het centrale thema is de stapeling van wooneenheden in een blok.  
Lees meer

Nieuw in de mediatheek: 'Het woongebouw', met daarin zo'n 70 voorbeelden van woongebouwen die inmiddels klassiek zijn, en van recente complexen. Het centrale thema is de stapeling van wooneenheden in een blok.

 

Lees minder
 Proposal The goal of this competition is to develop the main building of the High Performance Soccer Training Center (BAAR) within the extension of the Julio A. Roca park and take advantage of the ten preexisting soccer fields that can be currently found there. This center will serve as an incubator for young national athletes who have demonstrated their talent in soccer but have had difficulty balancing their professional careers with their studies and personal life. Jury:  ...
Lees meer

 

Proposal

 

The goal of this competition is to develop the main building of the High Performance Soccer Training Center (BAAR) within the extension of the Julio A. Roca park and take advantage of the ten preexisting soccer fields that can be currently found there.

 

This center will serve as an incubator for young national athletes who have demonstrated their talent in soccer but have had difficulty balancing their professional careers with their studies and personal life.

 

Jury: 

 

The Jury will be formed by:

 

President of the jury: Clorindo Testa

Architect: Alejandro Vaca Bononato

Architect: Hernán Maldonado

Architect and Urban Planner: Alberto Varas

Architect - Director of Infrastructure of the Department of Sport of Buenos Aires: Beatriz Lagrutta

Prizes:

 

5000 Euros in Chash

Publication of the project in the Future Arquitecturas, WA+wettbewerbeaktuell, SUMMA+ and 90+10 +

1 year of subscription to a magazine of your choice: FRAME/MARK/ELEPHANT, Domus, Architectural Review, Architectural Record, Arquitectura Viva, Arquine, Detail, Future arquitecturas +

Exhibition at the Architecture University of Barcelona (ETSAB).

Publications in several blogs and architecture website.

Calendar:

 

May 15th 2012

Registration period begins

 

September 30th 2012

 

Submision deadline

 

Lees minder
Martijn de Gier (KBnG Architecten)  verzorgt vrijdag 25 mei aanstaande de lunchlezing over "WarmBouwen / De Tempel”. Hij is uitgenodigd door  docent Haiko Flach in het kader van het ontwerpatelier Groot Stedelijk Huis. Lunchlezing Martijn de Gier, vrijdag 25 mei 2012, 12u30 - 13u30 in lokaal RD 2.17  ...
Lees meer

Martijn de Gier (KBnG Architecten)  verzorgt vrijdag 25 mei aanstaande de lunchlezing over "WarmBouwen / De Tempel”. Hij is uitgenodigd door  docent Haiko Flach in het kader van het ontwerpatelier Groot Stedelijk Huis.

 

Lunchlezing Martijn de Gier, vrijdag 25 mei 2012, 12u30 - 13u30 in lokaal RD 2.17
 

Martijn de Gier is sinds 1999 bij kbng werkzaam als architect, vanaf 2006 mede-eigenaar samen met Miel Karthaus. Hij is opgeleid tot architect en stedebouwkundige aan de TU Delft. Zijn visie omschrijft hij als: "Het maken van een plek, waar je je thuis voelt, staat voorop. Dat vraagt soms om een groot gebaar, meestal niet. Het is zoeken naar die ingreep, die geste die de plek definieert, waardoor een nieuwe context ontstaat." kbng is een bureau voor architectuur, stedebouw en restauratie. Waar deze vakgebieden vaak los van elkaar staan brengen wij deze juist met elkaar in verband, ze versterken elkaar in het ontwerp. De expertise van kbng ligt met name in de complexe opgave, waarin wij willen dat herbestemming van het bestaande èn nieuwbouw zorgvuldig en betekenisvol naar de geschiedenis van de plek kan plaatsvinden. kbng heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een specialist in duurzaam hergebruik.


De Academie programmeert vanuit de ontwerpateliers wekelijks lunchlezingen die worden verzorgd externe gastsprekers. De lezingen zijn openbaar toegankelijk.
 
Neem voor meer informatie contact op met Alenka Milward via info@ravb.nl

Lees minder
Het Piet Zwart Instituut organiseert de eendaagse workshop Failed Architecture als onderdeel van het symposium 'Prototyping Futures / Occupying the Present'.
Lees meer

Het Piet Zwart Instituut organiseert de eendaagse workshop Failed Architecture als onderdeel van het symposium 'Prototyping Futures / Occupying the Present'.

"Failed Architecture shows buildings and urban environments that are malfunctioning, displeasing or have failed to stand the test of time and are currently neglected, abandoned or even vandalized or demolished, because of changing economic, social, political and/or physical circumstances."

 

Aanmelding kan via de website en Facebook https://www.facebook.com/events/405742906124353/

Lees minder
Wouter Veldhuis, stedenbouwcoördinator aan de Rotterdamse Academie, vertelt in 'de slag om Nederland' waarom hij de Brinkmann passage in Haarlem de lelijkste plek van Nederland vindt. Bekijk hier het filmpje.  
Lees meer

Wouter Veldhuis, stedenbouwcoördinator aan de Rotterdamse Academie, vertelt in 'de slag om Nederland' waarom hij de Brinkmann passage in Haarlem de lelijkste plek van Nederland vindt. Bekijk hier het filmpje.

 

De slag om Nederland kreeg afgelopen maand uit het hele land honderden aanmeldingen binnen van kijkers die zich storen aan een lelijke plek in hun buurt. Vanuit honderden inzendingen heeft de redactie een selectie gemaakt van 10 genomineerden waarop gestemd kan worden.

Lees minder
Bureau Architectenregister en AIR organiseren een presentatie en discussiebijeenkomst rondom de Regeling Beroepservaringperiode. Deze regeling treedt per 1 januari2015 inwerking en is van belang voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. De beroepservaringsperiode wordt verplicht gesteld voor iedereen die op of na 1 januari 2015 afstudeert in een van bovengenoemde disciplines.   Met de discussiebijeenkomst stelt Bureau Architectenregister de beroepsgroep in staat om actief mee te denken over de regeling....
Lees meer

Bureau Architectenregister en AIR organiseren een presentatie en discussiebijeenkomst rondom de Regeling Beroepservaringperiode. Deze regeling treedt per 1 januari2015 inwerking en is van belang voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. De beroepservaringsperiode wordt verplicht gesteld voor iedereen die op of na 1 januari 2015 afstudeert in een van bovengenoemde disciplines.

 

Met de discussiebijeenkomst stelt Bureau Architectenregister de beroepsgroep in staat om actief mee te denken over de regeling. De reacties uit de bijeenkomsten zullen worden meegenomen in de verdere vormgeving en inhoud. Daarom gaat Bureau Architectenregister het dialoog aan met de beroepsgroep over de beroepservaringperiode en de beroepspraktijk. Hierbij voeden vier panelleden de discussie en delen hun ervaringen en kennis vanuit de eigen beroepsgroep met het publiek. Gespreksleiding is in handen van Patrick van der Klooster (directeur AIR) en Astrid Aarsen (Bureau Architectenregister).
 
Programma:
17.00 uur Inloop met soep en een broodje
17.45 uur Presentatie bestuur Bureau Architectenregister en regeling Beroepservaringperiode   
18.15 uur Pauze
18.30 uur Voorstel panelleden en start discussie
20.00 uur Borrel

 

Datum: maandag 7 mei
Aanvang: 17.00 uur
Locatie: de Dépendance, Schieblock, Schiekade 189
Toegang: gratis
Aanmelden: bep@architectenregister.nl
Meer informatie: www.architectenregister.nl

Lees minder
 Het fenomeen van de artist's artist is welbekend. Dat is een kunstenaar die vooreen grote groep andere kunstenaars van cruciaal belang is. De Finse architectJuhani Pallasmaa zou je kunnen beschrijven als een artist's architect, eenarchitect die door zijn praktijk, zijn tentoonstellingen, lesgeven maar misschienwel vooral door zijn denken en schrijven, grote invloed uitoefent op niet alleenarchitecten maar ook op kunstenaars. Stroom Den Haag kwam op het idee om...
Lees meer

 

Het fenomeen van de artist's artist is welbekend. Dat is een kunstenaar die voor

een grote groep andere kunstenaars van cruciaal belang is. De Finse architect

Juhani Pallasmaa zou je kunnen beschrijven als een artist's architect, een

architect die door zijn praktijk, zijn tentoonstellingen, lesgeven maar misschien

wel vooral door zijn denken en schrijven, grote invloed uitoefent op niet alleen

architecten maar ook op kunstenaars. Stroom Den Haag kwam op het idee om

Juhani Pallasmaa als spreker uit te nodigen, toen de kunstenaar Navid Nuur in de

bibliotheek van Stroom zijn boeken uit de kast haalde en vertelde hoe belangrijk

Pallasmaa voor hem is. Ook Iain Sinclair, een van de knights die ons vorig jaar

begeesterden, raadde hem aan. En op 24 april a.s. is het dan zover, Juhani

Pallasmaa zal spreken voor wat nu al een overvolle zaal lijkt te gaan worden.

 

 

 

dinsdag 24 april 2012, 20:00 uur

locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag

introductie door Klaske Havik en afsluiting door Navid Nuur

reserveren noodzakelijk: 070-3658985, www.stroom.nl

entreeprijs: € 5 of 1 Time/Bank Hour Note

voertaal: Engels

 

Lees minder
 Den Haag is naast New York en Parijs prominent aanwezig op de InternationaleArchitectuur Biënnale Rotterdam, die volgende week van start gaat. De 5e IABRmet als titel 'Making City' onderzoekt hoe de stad van morgen tot stand komt enwelke rol ontwerpers daarbij spelen. Ondanks een ingrijpende bouwstoppresenteert Den Haag zich met twee vooruitstrevende initiatieven aaneen internationaal (vak)publiek als stad waar geëxperimenteerd wordt metnieuwe vormen van stedenbouw. Stroom Den Haag is als mede-initiatiefnemer bij...
Lees meer

 

Den Haag is naast New York en Parijs prominent aanwezig op de Internationale

Architectuur Biënnale Rotterdam, die volgende week van start gaat. De 5e IABR

met als titel 'Making City' onderzoekt hoe de stad van morgen tot stand komt en

welke rol ontwerpers daarbij spelen. Ondanks een ingrijpende bouwstop

presenteert Den Haag zich met twee vooruitstrevende initiatieven aan

een internationaal (vak)publiek als stad waar geëxperimenteerd wordt met

nieuwe vormen van stedenbouw. Stroom Den Haag is als mede-initiatiefnemer bij

beide projecten betrokken: Erasmusveld Nuts en Haagse Havens.

 

20 april t/m 12 augustus 2012

locatie: NAi, Museumpark 25, Rotterdam

 

Lees minder
Nu in de mediatheek: het boek 'Zoet & Zout, water en de Nederlanders'. Je kunt dit weekend (museumweekend) met korting naar de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal. Hoe beschermt Nederland zich tegen het onstuimige water?...
Lees meer

Nu in de mediatheek: het boek 'Zoet & Zout, water en de Nederlanders'. Je kunt dit weekend (museumweekend) met korting naar de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal. Hoe beschermt Nederland zich tegen het onstuimige water?

 

 

 

Dijken, Deltawerken en de Afsluitdijk vormen de nodige bescherming tegen het onstuimige water. Het landschap lijkt door alsmaar verbeterende technieken volledig maakbaar te zijn. De tentoonstelling en het gelijknamig boek geven duidelijk weer hoe veiligheid en overstromingsbeheer steeds meer plaats maken voor behoud en in harmonie samenleven met het water. ‘Zoet&Zout' nodigt het publiek, planners en beleidmakers uit opnieuw te kijken naar de wijze waarop het water en het landschap verbeeld zijn in de kunst. En inspiratie op te doen voor het beheer, behoud en de telkens nieuwe invulling van het Nederlandse waterlandschap.

Lees minder
I.v.m. een studiedag zijn de mediatheken van de hogeschool  gesloten op vrijdag 20 april.
Lees meer

I.v.m. een studiedag zijn de mediatheken van de hogeschool  gesloten op vrijdag 20 april.

Op zoek naar een (nieuwe) baan? Doe mee met de sollicitatietraining van de Academie! Er worden twee verschillende trainingen aangeboden. Meld je nu aan via info@ravb.nl....
Lees meer

Op zoek naar een (nieuwe) baan? Doe mee met de sollicitatietraining van de Academie! Er worden twee verschillende trainingen aangeboden. Meld je nu aan via info@ravb.nl.

 

Op woensdagavond 4 april wordt een training aangeboden vooral gericht op beginnende studenten, op 27 april vindt een training plaats gericht op meer gevorderde werkzoekenden.

 

Een goede en inspirerende werkplek is belangrijk voor je studie. Maar hoe krijg je die? Zeker in deze tijd is het aanbod aan goede werkplekken beperkt en zijn er altijd veel sollicitanten voor de vacatures die er zijn. Je CV en sollicitatiebrief zijn de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Samen met je portfolio zijn het de middelen waarmee je je kunt onderscheiden van andere sollicitanten. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden en te weten waar werkgevers op letten.

 

Deze training is bedoeld om je bij het opstellen van een goede sollicitatiebrief en cv te helpen en je te laten zien wat belangrijk is bij het samenstellen van je portfolio of projectdocumentatie.
Verder gaan we kort in op hoe je het aanpakt om een baan te vinden, hoe je een advertentie en functieomschrijving leest, wat belangrijk is bij een open sollicitatie en hoe belangrijk het is je netwerk te benutten om een baan te vinden.

Lees minder
Denk mee over de stad van morgen. Boek een inspirerende ontdekkingstocht door Rotterdam en leer hoe beleidsmakers, architecten, maar vooral ook stadsbewoners zelf met de stad bezig zijn. U bezoekt onder leiding van een gids de Biënnale tentoonstellingen in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), het Schieblock, de Mini Mall en diverse andere (on)bekende locaties in Rotterdam. Op deze plekken ervaart u hoe de stad van morgen tot stand komt.  Studenten (te boeken vanaf 15 personen)...
Lees meer

Denk mee over de stad van morgen. Boek een inspirerende ontdekkingstocht door Rotterdam en leer hoe beleidsmakers, architecten, maar vooral ook stadsbewoners zelf met de stad bezig zijn. U bezoekt onder leiding van een gids de Biënnale tentoonstellingen in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), het Schieblock, de Mini Mall en diverse andere (on)bekende locaties in Rotterdam. Op deze plekken ervaart u hoe de stad van morgen tot stand komt.

 

 

Studenten (te boeken vanaf 15 personen)

Voor studenten bouwkunde, architectuur, planologie, economie, sociologie, cultuur en andere opleidingen

Prijs: € 32,50 per persoon

Inclusief: entree NAi, fietshuur, gids en souvenir

Groep: minimaal 15 personen

Duur: 13.00 – 17.00 uur

Reserveren: info@rotterdam-archiguides.nl of 010-4332231      

 

 

Lees minder
Vier inspirerende interviews met jonge architectuurcritici, maar geen eenduidig idee over wat architectuurkritiek eigenlijk is. Sterker nog, de definitie ervan werd in mijn hoofd steeds diffuser. Terug naar de schoolbanken dan maar, wie weet kunnen ze me daar meer inzicht verschaffen in deze ondoorzichtige materie....
Lees meer

Vier inspirerende interviews met jonge architectuurcritici, maar geen eenduidig idee over wat architectuurkritiek eigenlijk is. Sterker nog, de definitie ervan werd in mijn hoofd steeds diffuser. Terug naar de schoolbanken dan maar, wie weet kunnen ze me daar meer inzicht verschaffen in deze ondoorzichtige materie. Lees meer op de Architect.nl.


Merel Pit werkt sinds oktober 2008 als vakredacteur bij de Architect en sinds oktober 2010 blogt ze voor www.deArchitect.nl. Haar interesse in architectuur en de ruimte erom heen heeft zich ontwikkeld tijdens haar studie Architectuur aan de TU/e en de TU Berlin. In Eindhoven studeerde ze cum laude af aan de leerstoel ‘Architectural design and Urban Cultures’.

 

Merel volgt de collegereeks archtiectuurtheorie aan de Academie en schrijft hierover op haar blog voor de Architect.

 

Link: http://www.dearchitect.nl/blogs/2012/03/15/wat-is-architectuurkritiek/wat-is-architectuurkritiek.html

 

Lees minder