Woning schrijver

De opdracht was om een woning voor een schrijver te ontwerpen. De locatie is Coolsestraat in de noordelijke deel van het Oude Westen in Rotterdam. Het is een kopwoning en het is noord georiënteerd. Als we het over ‘wonen en leven’ hebben, dan is ‘samen zijn’ heel erg belangrijk. Met name in deze tijd waarin het individualisme toeneemt. Tegenwoordig hechten we meer waarde aan het belang van het individu dan het belang van de groep (familie). Het verbaast ons niet meer dat de meeste Westerse landen neigen naar individualisme. Vergleken met vroeger (tientallen jaren terug) brengen we steeds minder tijd samen als familie door. Dit leidt ertoe dat we ook steeds minder focus hebben op familiebanden. Vandaar dat ik geprobeerd heb om een woning te ontwerpen, met nadruk op het wonen (samenzijn). Wonen gebeurt in een woonkamer en een eetkamer en deze twee ruimtes zijn heel erg belangrijk in mijn ontwerp. De woning is in drie lagen verdeeld .Beneden werken, boven slapen en daarin tussen het belangrijkste in mijn ontwerp: ‘wonen’. Tijdens de analyse van de omgeving, spraken de groene tuinen, en op enkele plekken klimop op de gevels mij zeer aan. Hierdoor wilde ik graag het groene in mijn ontwerp een belangrijke plek geven. Veel mensen willen graag een voortuin in de stad, maar omdat de voortuin de wegstructuur verstoorde, heb ik de voortuin omgezet tot een verticale tuin. Een exterieur groene gevel geeft een krachtige maar toch vriendelijke gevelbeeld. Deze gevel brengt natuur in de stad en laat hierdoor de omwonenden de koelte van een park ervaren. Overigens kan het ook als extra isolatie fungeren. De groene gevel dient dus in deze verouderde en hard versteende omgeving als een sfeer verbeteraar en een fijne stofzuiger.
Woning schrijver
Woning schrijver
Woning schrijver
Woning schrijver