Studenten aan het woord over studeren aan de Academie

Vijf studenten vertellen waarom zij aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst studeren.

 

Bart Machielsen volgt de masteropleiding Architectuur aan de Rotterdamse Academie. Na zijn bacheloropleiding Bouwkunde startte hij als assistent ontwerper bij Grosveld Van der Velde Architecten in Breda waaraan hij aan veel nieuwbouw en herbestemmingsopgaven werkte. Dit werk combineert hij met zijn studie aan de Academie die verdieping aanbrengt binnen de ontwerppraktijk. Hij kiest hiervoor zoveel mogelijk de complexere architectuuropgaven uit waarbij het ontwerpvakmanschap centraal staat. Juist de atelierbegeleiding die telkens door docent afkomstig van een ander bureau verzorgt wordt, brengt hem in aanraking met andere manieren van ontwerpen.

 

Roos Limburg studeert Stedenbouw aan de Rotterdamse Academie. Haar vooropleiding - bachelor bouwkunde - genoot ze aan de Hanze Hogeschool Groningen. Haar werk als stedenbouwkundige bij Joubert Architects (voorheen Doepel Joubert Strijkers Architects, DJSA) combineert ze met ateliers aan de Academie die zich richten op het stedenbouwkundige ontwerpinstrumentarium op alle schaalgebieden. Haar fascinatie voor de verstedelijkingsproblematiek van niet-Europese landen kan ze kwijt in het Ghana-atelier dat geinitieerd werd door studenten en dat uitmondde in een breed gedragen tentoonstelling Parallel Cases, onderdeel van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam 2010.

 

 

Elma van Boxel volgt beide masteropleidingen, Architectuur én Stedenbouw, aan de Rotterdamse Academie. Samen met Kristian Koreman richtte zij al in 2001 een eigen bureau op: Zones Urbaines Sensibles. ZUS richt zich op onderzoek en ontwerp, en bestrijkt een breed spectrum dat zich uitstrekt van mode tot stedenbouw. Momenteel werkt Elma aan haar afstudeeropgave aan de Rotterdamse Academie.

 

 

Marin Kulas studeerde Architectuur van 2001 tot 2006, en rondde zijn eindstudie - een ontwerp voor de strafrechtelijke opvang van verslaafden - succesvol af. Het ontwerp voor deze stadscampus werd genomineerd voor de Archiprix, een nationale competitie voor afstudeerwerk van de Nederlandse architectuur, stedenbouw en landschapsopleidingen. Marin werkt momenteel als architect bij MVRDV.

 

 

Ivar Branderhorst werkt als stedenbouwkundige voor Franz Zieggler, een bureau voor architectuur en stedenbouw. Tijdens zijn studie aan de Rotterdamse Academie van 2001 tot 2006 werkte hij voor het stedenbouwkundig ontwerpbureau Quadrat in Rotterdam. Hij studeerde met lof af aan de Rotterdamse Academie met zijn studie Woonerfgoed dat de herstructering van de jaren '70 wijken centraal stelt. Zijn afstuderen werd genomineerd voor de Archiprix 2007.