Garry Leisberg

Garry Leisberg

Na mijn Bouwkunde-opleiding aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle wilde ik gelijk doorstuderen aan de Academie omdat ik hier werken en studeren kan combineren. Door op de Academie twee keer te kiezen voor ontwerpstudio’s waarbij onderzoek centraal stond, heb ik ontdekt dat ontwerpend onderzoek voor mij als architect belangrijk is. Ik vind het interessant hoe je met een ontwerp open, stedelijke opgaves te lijf kan gaan. Als ontwerper wil ik met architectuur iets bijdragen aan de leefomgeving van mensen; dat sociale vormt de kern van architectuur voor mij.

Die ontwikkeling in de studie zie je ook terug in mijn beroepspraktijk. Ik werk nu anderhalf jaar als assistent ontwerper bij de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) in Rotterdam. Ik maakte kennis met dit bureau via een lezing van Sebastiaan Luijten over de opmerkelijke transformatie van de Colombiaanse miljoenenstad Medellin. Dat vond ik interessant, solliciteerde en toen ging het eigenlijk heel snel. Ik zit hier op mijn plek. Ik krijg veel ruimte om op verschillende vlakken een bijdrage te leveren aan verschillende projecten binnen multidisciplinaire teams. Ik haal lol uit het ontwerpen door alle schalen heen, het schakelen van detail naar deelontwerp en weer terug. Vooral de afwisseling maakt het interessant. Ontwerpend onderzoek doen maar ook werken aan bouwkundige tekeningen. Naast mijn werk bij dJGA werk ik ook aan opdrachten en prijsvragen als zelfstandige.  

Ik moet na dit semester nog één studio volgen voor ik mag gaan afstuderen. Wat je absoluut terug gaan zien in mijn afstudeerwerk is de sociale component van ons vak. Ik wil graag ruimte ontwerpen voor mensen met een bipolaire stoornis, mensen met extreme stemmingswisselingen. Er bestaat nog niet iets wat die mensen kan ondersteunen. Bij dJGA is veel kennis hierover. Die interesse probeer ik mijn huidige studio ‘Theater’ ook al te verweven. Dat uit zich in ruimten met sterke overgangen met sfeer van het interieur, sequentie en beleving van ruimten. Op die manier wil ik de bezoeker een andere ruimtelijke ervaring meegeven.