menu sluiten
zoek terug
terug

Jubileumboek 50 jaar ‘Verankerd vakmanschap’

Met trots presenteren de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en nai010 Uitgevers het boek ‘Verankerd vakmanschap’ waarin we het Rotterdamse DNA van de Academie tegen het licht houden. Met dit prachtige boek, vormgegeven door studenten van de grafische opleiding van de Willem de Kooning Academie, vieren we 50 jaar Rottedamse Academie van Bouwkunst!

‘Verankerd Vakmanschap – 50 jaar Rotterdamse Academie van Bouwkunst’ belicht de geschiedenis van de beste Academie van Nederland gelegen in dé architectuurstad. In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de visie op de vakgebieden architectuur en stedenbouw, die de Academie in die vijftig jaar heeft ontwikkeld. Een visie die zich het best laat samenvatten als ‘verankerd vakmanschap’. De ingrediënten van dit vakmanschap worden in dit boek aan een kritische beschouwing onderworpen, vooral ook om in gesprek te gaan over de relevantie van dit vakmanschap voor de toekomst van architectuur en stedenbouw én van het onderwijs daarover.

In een aantal essays wordt dieper ingegaan op de specifieke methodiek van het academie-onderwijs, op de combinatie van studie en praktijk, op de grote onderzoeksprojecten en op de relatie tussen school en stad. Interviews met studenten, alumni en prominente Rotterdammers bieden een meer persoonlijke blik op de Academie. En bovenal wordt het werk van alumni getoond, een rijk gevarieerd beeld van ontwerpen voor gebouwen en gebieden verspreid over de hele wereld, maar vooral ook in Rotterdam. Denk aan Rotterdamse landmarks zoals WTC Rotterdam van Rob van Erk (Groosman Partners), Waterplein Benthemplein van Dirk van Peijpe (De Urbanisten) en De Markthal van projectarchitect Renske van der Stoep (MVRDV).

Het boek is verkrijgbaar bij nai010 Publishers en de boekhandel (€ 29,95).