Europan15 x AIR x RAVB #2 Brainpark I

maandag 20 mei, 20u00
Europan15 x RAVB #02

Hoe introduceer je nieuw (woon)programma in een monofunctioneel kantorenpark, zoals Brainpark I? Deze vraag staat centraal tijdens een publieke college dat we in samenwerking met AIR organiseren. 

Voor een antwoord op deze vraag vertelt eerst landschapsarchitect Cor Geluk over wat we kunnen leren van de ontwikkeling van de Erasmus Campus Woudestein waar hij zich al jaren mee bezig houdt. Brainpark I grenst direct aan de Erasmus Campus, waardoor Cor Geluk een duidelijke visie heeft op het kantorenpark. Vervolgens bestijgt Thom Aussems het podium. Thom is onlangs gepensioneerd als directeur van de kleine maar eigenzinnige woningcorporatie Sint Trudo uit Eindhoven. Hij vertelt over wat we kunnen leren van de transformatie van Strijp S; van een fabrieksterrein naar een levendig woongebied. Een verhaal met veel eyeopeners en aanknopingspunten voor elke transformatie waar dan ook. Aan het einde van de avond gaan we met beide spreker in gesprek over wat zij meegeven aan de opgave die in Brainpark I.

Dit college is de tweede in een reeks van vijf rondom de locaties die Gemeente Rotterdam heeft ingebracht voor de Europese ontwerpwedstrijd Europan. In de volgende volgorde bespreken we in een reeks maandagen de gebieden Groot IJsselmonde, Brainpark I, Visserijplein, Kop Dakpark en Vierhavenspark. De vijf locaties zijn exemplarisch voor de opgaven waar Rotterdam voor staat. De stad streeft ernaar om de komende jaren vijftigduizend nieuwe woningen te bouwen. Deze groei wil de gemeente binnen de grenzen van de stad een plek geven, waaronder op de aangewezen locaties. Om de opgaven per locatie te doorgronden willen we leren van inspirerende sprekers over soortgelijke locaties en typologieën en van de huidige gebruikers van het gebied.

Meer informatie

Toegang: openbaar

Locatie: Wijkcooperatie Rotterdam Noord, Zomerhofstraat 75

Programma

20.00u Welkom 

20.05u Cor Geluk

20.30u Thom Aussems 

21.10u Gesprek met de zaal 

21.40u Einde

share item