menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Henk Bijsterbosch

vrijdag 24 februari, 09:00 uur
Slotpresentatie Henk Bijsterbosch

Vrijdag 24 februari vind de slotpresentatie plaats van Henk Bijsterbosch (Architectuur) met als onderwerp ”Herenboerderij Bouwlust – Zeldenrust” 

 

Mentor                                              : Wesley Leeman (Gemeente Rotterdam)

Externe criticus                                 : Klaas Hoffman (MVRDV)

Toegevoegde criticus                        : Daniëlle Huls (Kettinghuls)

Voorzitter                                           : Sjoerdieke Feenstra ( RAvB)

 

Afstudeerdatum en locatie: 

Vrijdag 24 februari, 09.00 uur
Locatie : Collegezaal PH.02.51, Academie van Bouwkunst, Pieter de Hoochweg 129

 

Herenboerderij Bouwlust – Zeldenrust

Wat als wij een woongebied in zijn eigen voedsel voorzien en daarmee biodiversiteit versterken? Is het mogelijk om architectuur, agricultuur en natuur te combineren in een ontwerp, Waarmee de woonopgave en de monocultuur kunnen worden opgelost! Zou het bestaan van een boer voor iedereen zijn waarbij je leeft in een rurale landschap van natuur en voedselproductie. Is dit een van de oplossingen voor het stikstofprobleem, woonopgave en het boerenbestaan.

In de peri urbane zone vind de strijd tussen architectuur en voedselproductie plaats. De plek waar boerderij moeten wijken voor de uitbreiding van de stad. Kunnen we daarmee de strijd in de peri urbane zone oplossen. Het leven in een moderne voedselproductie hoe zou dat eruit zien?  Woon je in boerderij en produceer je voedsel om het gebouw? Nee, natuurlijk niet want het voedselsysteem moet zorgen voor het menu van de bewoners waarbij de biodiversiteit wordt versterkt. Een moderne boerderij doet dat niet.

Dit ontwerp stelt voor om dit wel te realiseren, door agricultuur en architectuur te combineren in een nieuwe ontwikkeling voor een staduitbreiding. Een plek waar lokaal en grondgebonden voedsel wordt geproduceerd. Een menu dat per seizoen wisselt voor de bewoners. Het gaat niet over leven met een voedselproductie systeem maar leven in een voedselproductiesysteem. Onderdeel worden van het systeem en ervaren van de landschappelijke kwaliteiten van dit systeem.

share item