menu sluiten
zoek terug
terug

Iktinos Tentoonstelling

ma 25 september — vr 27 oktober

Tentoonstelling van de genomineerde studioprojecten voor de Iktinosprijs academiejaar 2022/2023. 

De Iktinosprijs is in 1969 ingesteld door architect Huig Maaskant, medeoprichter van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. De prijs is een stipendium van € 2.000 en wordt jaarlijks uitgereikt met het oogmerk de Academiestudent te prijzen die “… door kwaliteit en karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage heeft geleverd aan onderwijs, onderzoek en praktijk van de architectuur of stedenbouw”. Het ging Maaskant daarbij uitdrukkelijk om tussentijdse studieresultaten en niet om afstudeerprojecten.

Op voordracht van de docent(en) wordt uit elke studio één project genomineerd voor de Iktinosprijs. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de opening van het academisch jaar en vormt de opening van de Iktinostentoonstelling.

Iktinosprijs 2022

De Iktinosprijs 2022 is gewonnen door Amal Habti met het project ‘Broken Relationship’. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke afsluiting van de openingsweek op zaterdag 3 september 2022.

De jury over het winnende project, afkomstig uit de studio Dutch Mountains: ‘Een goed onderzoek, een krachtig statement en een krachtig beeld, maar is het architectuur? De jury waardeert het activistische aspect zeer, maar realiseert zich gelijktijdig dat dit al in de opgave zit, en niet persé voortkomt uit de visie van de student. Het feit dat de gebruikers van de architectuur geactiveerd worden – hoe ga je om met je afval en hoe beïnvloedt dat je leefomgeving? – maakt het echter wel tot een sterk en gelaagd ontwerp. Daarbij merkt de jury op dat ondanks die gelaagdheid de gezette stappen in de presentatie niet helemaal zijn terug te vinden. Mogelijk is het voorgeschreven presentatiemedium film daar deels debet aan. Desondanks laat het project een zeer interessante benadering zien van de opgave en laat het sterk communicerende eindbeeld de jury niet los.’

Iktinosprijs 2023

Op vrijdag 27 oktober 2023 zal bekend gemaakt worden welke student uit studiejaar 2022-2023 de Ikhtinosprijs krijgt uitgereikt.

Op de Academie voeren we regelmatig de dialoog over ons werkveld en de bestaande competitiecultuur, we zijn ons bewust over de tweestrijd van het uitreiken van prijzen. We nodigen je uit om samen met ons hierover in gesprek te blijven. 

share item