menu sluiten
zoek terug
terug

Lezing Gert Kwekkeboom (Civic Architects)

vrijdag 1 december, 17:00
UITGESTELD – Lezing Gert Kwekkeboom (Civic Architects)

Deze lezing is uitgesteld.

De lezing van Gert Kwekkeboom die aanstaande vrijdag zou plaatsvinden kan helaas niet doorgaan. We zoeken samen naar een nieuw moment.

 

Civic Architects is een architectenbureau voor publieke gebouwen en plekken. Ze ontwerpen bibliotheken, bruggen, culturele gebouwen dijken, stadhuizen, pleinen, onderwijsgebouwen, collectieve woonomgevingen en stations. Civic wil genereuze gebouwen maken die generaties overleven. Architectuur is voor Civic geen autonome discipline, maar een publiek opgave. Gebouwen zijn onderdeel van de omgeving waarin mensen wonen, werken en elkaar ontmoeten. We anticiperen met onze ontwerpen op de ruimtelijke, maar ook op de sociale, culturele, economische, ecologische en historische context.

Civic werd in 2015 opgericht door Rick ten Doesschate, Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden en Gert Kwekkeboom. Ze geloven dat het brengen van de verschillende perspectieven en expertises die ze in huis hebben – van meubelmaken tot strategisch ruimtelijk advies – leidt tot de beste resultaten in het ontwerpproces. Hiërarchisch auteurschap past volgens hen niet bij de huidige complexiteit van de maatschappij, het bouwproces en de werkomgeving in architectenburaus. Daarom werken ze uitdrukkelijk gezamenlijk in ideevorming en planontwikkeling en is het auteurschap collectief.

Onderzoek speelt een cruciale rol in het werkproces van Civic, op alle schaalniveaus van stad tot materiaalontwikkeling, en in elke fase ontwikkelen ze varianten die ze samen toetsen. Nieuwe ideeën en bewezen oplossingen versterken elkaar. In hun werkplaats worden maquettes en mockups voor experimentele technieken gebouwd, om de werking en beleving te testen.

 
Lochal, Tilburg. Foto: Stijn Bollaert

Met de Lochal in Tilburg heeft Civic veel aandacht en waardering geoogst. De transformatie van de voormalige locomotiefloods naast het centraal station heeft geleid tot een genereus publiek gebouw. De majestueuze gemeenschapsarchitectuur biedt plaats aan de openbare bibliotheek, cowerkruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstonderwijs en grote stadshal voor openbare evenementen, exposities en debatten. 

Schoenenkwartier, Waalwijk. Foto: Stijn Bollaert

Ook het Schoenenkwartier in Waalwijk baarde opzien, waar Civic voor de huisvesting van een nieuw museum en kenniscentrum voor schoenenontwerp, -productie en -mode in een monumentaal complex van architect Kropholler uit de jaren ’30 dat deels werd gerenoveerd, getransformeerd en uitgebreid. Door ingrepen in de bestaande gebouwen worden nieuwe perspectieven geboden op de architectuur en op de collectie van het museum, waarbij verschillende experimenten in circulaire bouwtechnieken zijn toegepast. Het ensemble biedt ook nieuwe publieke voorzieningen in het centrum van Waalwijk.

Schoenenkwartier, Tilburg. Foto: Stijn Bollaert

Schoenenkwartier, Tilburg. Foto: Stijn Bollaert

share item