menu sluiten
zoek terug
terug

Publieke presentatie 'Stemmen van De Peperklip'

di 18 september, 18u00 — di 18 september
Publieke presentatie Stemmen van de Peperklip

Foto: Frank Hanswijk, Studenten van de FUR-studio met de architect van De Peperklip Carel Weeber (helemaal rechts)

Het lectoraat Future Urban Regions (FUR), Gemeente Rotterdam, VESTIA en de studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst nodigen je van harte uit voor de slotpresentatie van de FUR-studio ‘Stemmen van De Peperklip’ op dinsdagavond 18 september. De presentatie wordt gehouden in een aannemerswoning in De Peperklip zelf, waar de studio een half jaar heeft gewerkt of zogezegd heeft ‘gewoond’ om de betrokkenheid te vergroten en nieuwe manieren van werken te verkennen. Meld je aan bij wl@futureurbanregions.org

Gespreksleider: Tim Devos
Sprekers: Willemijn Lofvers (FUR) en studenten RAvB Lianne Blok, Thijs de Boer, Hidde van der Grind, Philip Haak, Johan van Ling, Madelon Pluis, Ellis Dorien Soepenberg, Umut Türkmen, Melissa Vermeule, Adriaan Weerheim en Robert Zandjans (studenten RAvB).

In de studio ‘Stemmen van De Peperklip’ zijn we op zoek gegaan naar manieren om de ambities van de Gemeente Rotterdam en Vestia, de eigenaren van het grote sociale woningbouwcomplex van architect Carel Weeber in Rotterdam-Zuid, de wensen van haar bewoners en gebruikers, en de mogelijkheden van het gebouw op elkaar af te stemmen en daaraan uitdrukking te geven. Wij beoogden door onze betrokkenheid nieuwe samenwerkingsverbanden te laten ontstaan en een aanzet te geven tot nieuwe manieren van werken.

Onder leiding van Tim Devos, Guido van Eijck, Saskia Naafs, Margot Zoeteman en Willemijn Lofvers hebben elf studenten van de Rotterdamse Academie ontwerpend onderzoek gedaan naar de sociale en fysieke veerkracht van De Peperklip om bij te kunnen dragen aan de toekomst van gebouw en gemeenschap en een klimaatbestendige stad.

De verrassende resultaten presenteren we dinsdag 18 september tussen 18:00 en 20:00 uur. Na een korte introductie op de opgave, pitchen de studenten hun voorstellen en zullen zij met genodigden kritisch reflecteren op de resultaten. Zij zullen onder andere ingaan op nieuwe vormen van samenwerken, de rol van deelsystemen, commons en communicatie en pleiten onder meer voor een ander sociaal woonmodel. In gesprek met stakeholders toetsten we de ideeën nader af. Tenslotte reflecteren we op onze eigen rol in nieuwe ontwerpprocessen en presenteren we ‘de Peper’.

Datum: Dinsdag 18 september 2018
Tijd: 18u00 – 20u00
Locatie: Lodewijk Pincoffsplein 35/36, aannemerswoning De Peperklip
Parkeren: ter plaatse, OV: station Rotterdam Zuid, tram 20 & 25, metrostation Rijnhaven (ca 20 min vanaf cs)
Aanmelden: wl@futureurbanregions.org

Programma
17.30 INLOOP/ posterpresentaties & soep en brood
18:00 Inleiding FUR-studio – Willemijn Lofvers
18:10 Introductie op de opgave – Esther Sprangers (gemeente Rotterdam) en Linda Koning (Vestia)
18:20 Peperklip – 5 deelgesprekken tussen Studenten en aanwezigen
19:45 Plenaire afsluiting en presentatie krant ‘de Peper’
20:00 Borrel
21:00 Einde

share item