Publieke slotpresentatie Dennis Berger

vrijdag 15 maart, 13u30
Publieke slotpresentatie Dennis Berger

Vrijdag 15 maart om 13u30 vindt de publieke slotpresentatie plaats van Dennis Berger (Architectuur) met als onderwerp “IN SPACE, Woonwereld voor gezinnen in het centrum van Rotterdam”.

Commissie:
Robert von der Nahmer (voorzitter)
Harmen van de Wal (Krill), mentor
Jaakko van ’t Spijker (jvantspijker), criticus
Remco Bruggink (Bureau Bruggink), criticus

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 15 maart om 13u30, Auditorium (RD.00.04), begane grond van het gebouw van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Heijplaatstraat 23, Rotterdam

Hoe wonen in de stad is een hedendaags maatschappelijke vraagstuk. Vragen over: dichtheid, eenzaamheid, een tekort aan gezinswoningen en de relatie tussen woning en de openbare ruimte zijn aan de orde van de dag.

Voor mijn afstuderen ben ik op zoek gegaan naar een integraal ontwerp. Woningen die groot genoeg zijn voor gezinnen, met een veilige plek voor de deur. Een plek waar kinderen spelen, waar je kan zitten en een praatje maakt met de buurman. Het zijn de kwaliteiten van een grondgebonden woning die ik projecteer in het stadscentrum. Dit samen met mijn fascinatie voor drie dimensionaliteit en een informele woonomgeving maken het ontwerp voor de woonwereld IN SPACE.

De drie dimensionaliteit die ik nastreef is een landschappelijke compositie van woningen waar je op, onder en doorheen kan bewegen en kijken. Een speelse omgeving die de vragen oproept zoals welke kant zal ik op gaan, wat bevindt zich daar en hoe kom ik daar.

De informele woonomgeving geeft ruimte tot spelen, ontmoeten en verblijven. De woningen hebben een hybride zone waar de bewoners zelf invulling aan kunnen geven. De bewoners kunnen er een tafel en stoelen neerzetten. Maar kunnen er ook hun eigen kruidentuintje maken en/of bloemen planten. 

De woningen zijn verbonden door een doorlopende route van trappen, straten en bruggen. De route is onderdeel van de landschappelijke compositie van het model en benadrukt de drie dimensionaliteit. Door het stedelijk weefsel op te nemen in het ontwerp ontstaat er een directe relatie met de omgeving.

De projectlocatie is het Prinsenhof in Rotterdam gelegen in het stadsdeel Laurenskwartier. Het is een bruisende omgeving met horeca, winkels, wonen en werken. Alle voorzieningen voor wonen zijn in de directe omgeving aanwezig. 

share item