Publieke slotpresentatie Francesco Catanese

donderdag 16 januari, 16u00
Publieke slotpresentatie Francesco Catanese

Donderdag 16 januari om 16u00 vindt de publieke slotpresentatie plaats van Francesco Catanese (Architectuur) met als onderwerp “Stadsbad Rotterdam“.

Commissie:
Margit Schuster, voorzitter
Klaas van der Molen (Goldsmith Company), mentor
Remco Bruggink (Hootsmans Architectuurbureau), criticus 
Andrea Möhn, (Andrea Möhn Architecten), criticus

Afstudeerdatum en locatie:
Donderdag 16 januari om 16u00, Auditorium (RD.00.04), begane grond van het gebouw van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Heijplaatstraat 23, Rotterdam

STADSBAD ROTTERDAM

Het ontbreekt de stad Rotterdam aan een multifunctioneel complex met divers programma dat inspeelt op onze huidige lichaamscultuur. Daar waar de behoeften van de mens om het lichaam te verfijnen, lichaam en geest te zuiveren en te kunnen recreëren, mogelijk wordt gemaakt.

In vroegere beschavingen was zo een multifunctioneel gebouw een sterk binnenstedelijk fenomeen en nam deze een belangrijke plaats in binnen de samenleving. Denk hierbij aan de romeinen die met de thermae een uiteenlopend programma beschikbaar stelden waar men als bevolking collectief gebruik van kon maken. De in Rotterdam aanwezige voorzieningen met betrekking tot de lichaamscultuur zijn veelal mono-functioneel van aard, die los van elkaar fungeren en versnipperd aanwezig zijn binnen de stad.

Rotterdam kenmerkt zich mede door de fragmentatie en het verspreide aanbod van voorzieningen als een dynamische, wellicht hectische plek die continue in beweging is. De inwoners zijn als een collectieve eenheid wat vaak individueel opereert. Daarbij zoekt men dit soort voorzieningen ook vaak buiten het stedelijk weefsel, omdat het aanbod simpelweg niet aanwezig is in de stad. Een centraal gelegen gebouw als manifest wat de lichaamscultuur viert is geen overbodige luxe voor Rotterdam. Een hervorming van het stads-bad typologie voor de stad en zijn inwoners.

Met mijn afstudeerproject bied ik de stad Rotterdam een gebouw aan waar mensen collectief gebruik kunnen maken van een divers palet aan programma, wat inspeelt op de huidige gebruiken en behoeften van onze samenleving. Hierbij gaat het in hoofdlijnen om een herontdekking van het fenomeen stads-bad, als een nieuw binnen- stedelijke voorziening die betekenis heeft voor de moderne stad.

Onze huidige samenleving is net als voorgaande beschavingen onderhavig aan ontwikkelingen en veranderingen. Onze gebruiken zullen ook in de toekomst veranderen. De ambitie van mijn project is om een alternatief en modern multifunctioneel complex te bieden voor de stad Rotterdam. Een gebouw welke rekening houd met onze moderne standaard – zowel in behoefte als gebouw technisch – en welke bestendig is aan toekomstig verandering van gebruik. Oftewel, een andere manier van het invullen van onze behoeften. Het is namelijk van alle tijden dat wij als mensen bezig zijn met het onderhouden van ons lichaam: hygiëne, ontspanning en recreëren.

De thermae van de romeinen dient als blueprint of startpunt waar vanuit diens plattegrond is gekanteld en voor mijn gebouw als doorsnede functioneert. Hierbij staat een moderne vertaalslag van het programma centraal en zal er middels de architectonische mogelijkheden van vandaag de dag rekening worden gehouden met mogelijke veranderingen in de toekomst. Het ontwerp bevindt zich aan de Schiedamse Vest naast het oogziekenhuis en is mede hierdoor compact ontworpen. Het ontwerp kent een generiek aanpasbaar multifunctionele structuur waarbinnen specifieke invullingen geplaatst zijn. Daarnaast behelst het gebouw meerdere aspecten en onderdelen welke correlatie hebben en inspelen op elkaar.

De specifieke invulling van programma is een synthetisering van clusters welke elk zijn eigen identiteit nastreeft met behoudt van onderlinge synergie. Elke afdeling heeft zijn eigen doel en gebruik en dit uit zich onder meer in organisatie, ruimtelijkheid en materialen. Het gebouw vormt zodanig een dynamisch geheel met verschillende sferen, de afdelingen zullen elk anders ervaren worden.

Met dit ontwerp krijgt Rotterdam een gebouw voor de stad welke een breed aanbod heeft van programma waar men samen gebruik van kan maken. Een nieuw typologie waar verschillende voorzieningen samenkomen waar zij nu gefragmenteerd verspreid aanwezig zijn binnen en buiten de stad. Een veelzijdig gebouw wat rekening houdt met onze huidige gebruiken en uitgangspunten, welke aanpasbaar is om mee te veranderen als de maatschappij dit vraagt. En bovenal ook een leuke plek waar mensen tezamen kunnen verblijven.

share item