menu sluiten
zoek terug
terug

Publieke slotpresentatie Jeroen Turenhout

di 10 maart, 19u00 — di 10 maart
Publieke slotpresentatie Jeroen Turenhout

Dinsdag 10 maart om 19u00 vindt de publieke slotpresentatie plaats van Jeroen Turenhout (Architectuur) met als onderwerp “Social Structure“.

Commissie:
Margit Schuster, voorzitter
Jaakko van ’t Spijker (jvantspijker & partners), mentor
Fokke Moerel (MVRDV), criticus 
Jeroen Geurst (Geurst & Schulze), criticus

Afstudeerdatum en locatie:
Dinsdag 10 maart om 19u00, Auditorium (RD.00.04), begane grond van het gebouw van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Heijplaatstraat 23, Rotterdam

SOCIAL STRUCTURE

Een zoektocht naar een sociale manier van verdichten

Geïnspireerd door de gemoedelijkheid van het leven in een dorp en getriggerd door de dynamiek van de stad. Hoe kunnen we deze twee ingrediënten op een goede manier met elkaar verenigen?

Een antwoord heeft zich gevormd in een ontwerp op de Lloydpier in Rotterdam. Een structuur met daarin circa 600 woningen laat zien dat het mogelijk is om op een sociaal vriendelijkere manier te verdichten. Aan de hand van centrale pleinen, gedeelde voorzieningen, ruim opgezette gallerijen en buurtkamers wordt de harde overgang die ontstaat in grote stedelijke projecten opgebroken. Hierdoor ontstaat er een schaal waarbij je medebewoners kent van naam en af een toe een praatje maakt. Een plek waar je voor elkaar een oogje in het zeil houdt als de ander op vakantie is en je je verbonden voelt met je omgeving.

Het ontwerp bestaat uit een basisstructuur van 4 lagen. Deze structuur is een autonome, sterk aanwezige betonstructuur en voelt aan als een sterke monoliet. In de structuur liggen verschillende blokken met een eigen architectuur. Deze blokken worden ontsloten via gallerijen en stijgpunten. Bij het volgen van deze stijgpunten kom je uit bij de centrale voorzieningen op het maaiveld of het dakpark. Het complex is tevens voorzien van verschillende buurtkamers. Deze buurtkamers zijn plekken waar je buurtbewoners treft, een kop koffie met ze drinkt om vervolgens weer je eigen weg op te gaan. Deze buurtkamers liggen zo verspreid door het complex dat een bewoner in zijn route van zijn woning naar de straat en vice versa altijd langs een buurtkamer komt. Vaak zijn ze gecombineerd met voorzieningen die het gehele complex dienen, zoals een ‘flex werkplek’ of een creche. Door het toepassen van een verscheidenheid van verschillende woningtypes met verschillende beukmaten, oriëntaties en diverse buurtkamers een complex gecreeërd waarin de bewoner zich meer verbonden voelt met complex en mede-bewoners.

 

share item