menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Clenda Boonman

vrijdag 2 december, 9:00
Slotpresentatie Clenda Boonman

Vrijdag 2 december om 9u00 vindt de slotpresentatie plaats van Clenda Boonman (Architectuur) met als onderwerp “Theatre of Play – culturele ambassade van Rotterdam Zuid“.

Locatie: Collegezaal 2.51 Academie van Bouwkunst, Pieter Hoochweg 129

Commissie:

Voorzitter:                                       Caspar Frenken ( RAvB ) 
Mentor:                                           Klaas van der Molen  (Goldsmith)
Externe criticus:                             Gert Kwekkeboom (Civic)
Toegevoegde criticus:                    Susanne Pietsch

 

Theatre of Play is een ontwerpvoorstel die de voormalige fabriek van Quaker Oats transformeert tot een culturele ambassade van en voor Rotterdam Zuid. 

Zuid heeft een heel eigen karakter als het gaat om cultuur. Meer dan 100 verschillende culturen zijn gevestigd op Zuid, die ieder een eigen bijdrage leveren aan de cultuursector van de stad. De cultuur sector van Zuid ontstaat echter niet in fancy theaters en uitgedoste ruimtes, maar op zolder kamertjes, in bergingen en schuurtjes, in buurthuizen en zaaltjes en op pleinen, straten en steegjes. Deze zijn vanuit een idee, een spel en een drive om er iets te ontdekken ontstaan. Cultuur op Zuid gaat niet over grote instituten met grote budgetten. Maar om talent en lokale initiatieven die zich willen uiten en willen creëren. Cultuur op zuid is een mix van straatcultuur, hoogcultuur, laagcultuur en alles daar tussen in. Activiteiten raken vlakken tussen sport, spel, theater, multimedia en muziek. Vaak wordt het een geïnspireerd door het ander en zoeken ze elkaar op om elkaar te versterken. In Theatre of Play staat spel voor het ontdekken en theater voor de presentatie.  

Theatre of Play is een transformatie van de voormalige cruesli fabriek aan de Maashaven. Een plek waar niet alleen het theater wordt getoond, maar waar ook het ontdekken en onderzoeken van nieuwe culturele uiting in de breedste zin van het woord een plek krijgt. 

De functionele opzet bied ruimte voor het aanschouwen van een spel. De interactie en de mogelijkheid voor het publiek om mee te doen met wat er plaats vind is belangrijker dan alleen het uitzenden van een boodschap. Er is relatief weinig nodig om vervolgens het theater te laten plaats vinden. Een plek voor de artiest en een plek voor het publiek is voldoende. De verzameling van straten en pleinen, hallen, gebouwen en stedelijke elementen bieden ruimte aan het spel van cultuurontwikkeling, waarbij de architectuur ondersteunend is aan het gebruik. 

De multifunctionele ruimtes zijn door creatievelingen naar behoefte in te richten en te gebruiken. Als tegenhanger van een vaste, permanente opstelling zijn de ruimtes in Theatre of Play flexibel inzetbaar. De plaatsing van de gebouwen en structuren zorgen voor interactie tussen de verschillende gebruikers. Ieder element heeft een ontsluiting op een plein, waarmee de aanleiding om elkaar tegen te komen wordt versterkt.

Theatre of Play heeft een dusdanig diverse groep gebruikers, dat het terrein er iedere dag anders uit kan zien. Ieder bouwwerk kan als een zelfstandig element werken, in een cluster met meerdere gebouwen of het terrein als geheel. Daarmee introduceert Theatre of Play een nieuwe typologie voor cultuurgebouwen. De architectuur komt voort uit het gebruik van eenvoudige structuren en functionele toepassingen die langs de Maashaven te vinden zijn. De sobere industriële gebouwen zijn ontworpen op de functie: ieder materiaal of element moet iets toevoegen aan de bruikbaarheid van het gebouw. Als het wat doet, dan is het goed. 

Bovenal bied Theatre of Play simpelweg ruimte. Ruimte om te ontdekken, te ontwikkelen en te uiten. Ruimte aan de specifieke cultuursector van Rotterdam Zuid. 

share item