Slotpresentatie Esther Kats

dinsdag 11 september, 14u00
Slotpresentatie Esther Kats

Dinsdag 11 september om 14u00 vindt de slotpresentatie plaats van Esther Kats (Architectuur) met als onderwerp “Wonen & Spelen in de stad”.

Commissie:
Jeroen Visschers (voorzitter)
Liesbeth Brink (BRINK architectuur en stedenbouw), mentor
Harald Mooij (TU Delft), criticus
Jeroen Geurst (Geurst & Schulze Architecten), criticus

Afstudeerdatum en locatie:
Dinsdag 11 september om 14u00, Auditorium Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Heijplaatstraat 23, Rotterdam

Veel kinderen in Nederland groeien op in buitenwijken. Rustige woonwijken met een dorpse sfeer. Plekken waar je als kind alle ruimte krijgt om met je fietsje rond te crossen. Grasveldjes tussen de huizen waar menig duel uitgevochten wordt tussen de buurtkinderen tijdens een potje voetballen. Spannende speurtochten welke voeren door de stegenstructuur aan de achterkant van de woningen. Als kind wil je spelen, ontdekken en beleven.

Rotterdam-centrum, binnen de ring, is niet altijd even geschikt voor kinderen. Toch willen steeds meer ouders van jonge kinderen met hun gezinnen in de stad blijven wonen. Het wonen in de stad biedt veel voordelen voor hoogopgeleide stellen, tweeverdieners, die kinderen willen combineren met twee carrières. Door het gebrek aan geschikte woonruimte, kiezen zij desondanks vaak voor een woning in de buitenwijken. Dit was het startpunt van mijn opgave voor gezinsappartementen.

Mijn ontwerp is een complex met gezinsappartementen in de populaire vooroorlogse wijk Blijdorp in Rotterdam. Het blok sluit aan de buitenzijde aan op de bestaande bebouwing, in materialisering en hoofdvorm, maar wijkt aan de binnenzijde af door de hoofdopzet en toegankelijkheid. Tijdens het vormen van het blok is er een diversiteit aan woningtypes ontstaan, welke voor elk type gezin een passende woning biedt. 
Iedere woning heeft een privé buitenruimte aangrenzend aan de woonruimte, waar de allerkleinsten in het zicht van de ouders buiten kunnen spelen. Bij het opgroeien hebben zij in de collectieve binnentuin en de galerijen of op het openbare pleintje een veilige omgeving om samen verstoppertje te spelen, met een bal over te gooien of te leren fietsen. Op het dakterras kunnen de gezamenlijke barbecues gehouden worden of kunnen de jongeren zich terugtrekken om samen met hun vrienden te hangen terwijl ze over de skyline van de stad uitkijken. Binnen het complex er is er voor iedereen plaats.

Het blok biedt geborgenheid aan gezinnen in de stad. Een fijne plek om te wonen en op te groeien, te spelen, te ontdekken en te beleven.

share item