menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Hashmat Fagirzada

vrijdag 7 oktober, 15:00
Slotpresentatie Hashmat Fagirzada

Vrijdag 7 oktober om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Hashmat Fagirzada met als onderwerp “The cultural face of a country” ”Een gast is een vriend van god”.

Commissie:

Voorzitter                          : Sjoerdieke Nicolson-Feenstra (RAvB)
Mentor                              : Remco Bruggink (Bureau Bruggink)
Externe criticus                 : Arna Mačkić (Studio LA)  en Lyongo Juliana (Lyongo Architecture)
Toegevoegde criticus        : Susanne Pietsch (Susanne Pietsch)

 

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 7 oktober, 15:00 uur 
Locatie: Academie van Bouwkunst, Pieter Hoochweg 127,  lokaal PH 02.51

 

Wat definieert Afghanen? Is het waar zij geboren zijn? Of heeft het te maken met waar ze zijn opgegroeid? Beiden hebben invloed op de identiteit, maar de belangrijkste factor is de cultuur waarmee zij worden grootgebracht. De normen, waardes en tradities die je meekrijgt van je ouders bepalen of je een Afghaan bent of niet. Juist deze normen, waardes en tradities, zijn in het geding in het huidige Afghanistan. De huidige regering van Afghanistan is systematisch bezig om onze rijke cultuur te veranderen in een barbaarse cultuur waar weinig mogelijk is en is toegestaan.

De enige manier om ervoor te zorgen dat een cultuur blijft leven is het doorgeven ervan aan de volgende generaties. Dit ontwerp van een cultuurcentrum voor en van Afghanen in Den Haag, kan daarbij helpen. In dit cultuurcentrum wordt niet alleen de immateriële cultuur doorgegeven, het biedt ook ruimte voor de materiële cultuur door een veilige haven te bieden voor tal van historische objecten die niet meer veilig zijn in Afghanistan. Het programma van dit culturele centrum bestaat uit een theehuis, restaurant, muziekcentrum, leercentrum, onderzoekcentrum en ruimte voor de collectie van historische objecten.

Voor mijn afstuderen heb ik twee begrippen centraal gesteld die een belangrijk rol spelen binnen Afghaanse cultuur: khala en gastvrijheid.

In Afghanistan wordt al eeuwen gebouwd volgens het principe van de khala. Een khala is een ommuurde plot waarbinnen de woon- en verblijfruimtes van Afghanen zich bevinden. Deze ruimtelijke typologie heeft zich door de jaren heen ontwikkeld op het platteland. Binnen de muren is het een besloten en veilige thuishaven voor de bewoners. Buiten de muren zijn de agrarische gronden. Dit concept heeft zich de afgelopen jaren ook in grote steden ontwikkeld. De vier muren bakenen het domein af waarbinnen zich een heel andere wereld bevindt, een vrije en gastvrije wereld.

Het tweede begrip is gastvrijheid. Voor Afghanen, zoals ik, is het niet meer dan een woord. Het is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Gastvrijheid draait om eer, het is traditie en het is zelfs deel van ons geloof. ‘Een gast is een vriend van god’ is wat mij vanaf jongs af aan is geleerd. Dat gastvrijheid een belangrijk deel van cultuurcentrum voor en van Afghanen vormt, is vanzelfsprekend. Gastvrijheid bestaat voor Afghanen uit twee onderdelen: welkom zijn en vrij zijn. Dit is alle behalve het verhaal in het huidige in Afghanistan.

Beide begrippen komen samen in een concept van khala die bescherming en een veilige haven biedt. Voor de gevaren van buiten de khala. Binnen in de khala ligt een vrije en welkome gastvrije wereld.

Binnen de muren van de khala bevindt zich een tuin waar men zich vrij voelt om rond te dwalen of juist een rustig plekje op te zoeken om van een kopje thee te genieten met vrienden of familie. Samen komen en samen genieten is een belangrijk onderdeel van de Afghaanse cultuur. De binnentuin is bereikbaar via de tearoom. Vanuit de tuin kan men vervolgens kiezen om verder het gebouw in te gaan of juist in de tuin te verblijven. Het gebouw waarbinnen de rest van het programma is gehuisvest bevindt zich midden in de tuin.

Zo is dit culturele centrum niet alleen een veilige en gastvrije haven voor mensen, maar ook voor objecten. Het gaat om een collectie waarin de geschiedenis en cultuur van het Afghaanse volk besloten liggen. Met mijn ontwerp hoop ik een droom hier in Nederland waar te kunnen maken, een droom waarin mijn Afghaanse cultuur blijft leven en gekend wordt door iedereen die nieuwsgierig is naar het echte Afghanistan.

share item