menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Jason Oosterman

vr 23 april, 14u00 — vr 23 april
Slotpresentatie Jason Oosterman

Vrijdag 23 april om 14u00 vindt de slotpresentatie plaats van Jason Oosterman (Architectuur) met als onderwerp “Live Work Create“.

Commissie:

Voorzitter                            : Jan Duursma (RAvB)
Mentor                                :  Krijn Geevers (Groosman Architecten)
Externe criticus                  : Ryanne Janssen (Studio for New Realities)
Toegevoegde criticus         : Like Bijlsma (PBL planbureau voor de Leefomgeving)

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 23 april om 14u00, besloten bijeenkomst
Locatie: Auditorium Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Amsterdam is populair en groeit elk jaar met gemiddeld 11.000  inwoners. Tot 2025 moeten er 50.000 woningen binnen de stadsgrenzen bij gebouwd worden. De ontwikkelingen rondom het vraagstuk van de woningmarkt zijn op verschillende delen van Amsterdam te zien. Gebieden als Houthavens, de Sluisbuurt en NDSM zijn gebieden die volop in ontwikkeling zijn. Rondom het gehele stadscentrum zijn er ontwikkelingen aan de gang. Zo ook aan de IJ-oevers en eilanden, een groot gebied dat de laatste jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Mijn locatie betreft het Hamerkwartier, een van de gebieden die is aangewezen door de Gemeente Amsterdam voor een grote ontwikkeling naar een woon- en werkgebied.

De afgelopen jaren is het Hamerkwartier veranderd. Rond de eeuwwisseling was het nog een traditioneel bedrijventerrein, nu heeft het gebied een gemengder en dynamischer karakter. De laatste jaren hebben er zich ambachtelijke- en creatieve bedrijven gevestigd. Door de gunstige ligging aan het IJ en het wegtrekken van grootschalige bedrijven, heeft het Hamerkwartier de potentie om uit te groeien tot een levendig stedelijk gebied.

Het gebied staat de laatste twee jaar flink onder druk door de ontwikkel plannen van de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil het Hamerkwartier transformeren naar een woon- en werkgebied met circa. 2/3 wonen en 1/3 werken. De creatieve- en maakindustrie staan hierdoor onder grote druk. Vanuit verschillende interviews met ondernemers uit het gebied merk je dat ze bang zijn dat het ontwikkelplan te veel op het wonen is gericht en de uiteindelijke plannen te duur zullen zijn om er een nieuwe plek te kunnen krijgen, waardoor de creatieve- en maakindustrie die het gebied momenteel zijn charme geeft langzamerhand steeds verder Amsterdam worden uitgedrukt.

Om deze wegdrukking van de creatieve- en maakindustrie tegen te gaan gaat mijn afstuderen over het ontwerpen van een woon- en werk gebouw(en) voor de creatieve- en maakindustrie. De creatieve- en maakindustrie zijn bij uitstek een vorm van stedelijke economie die zich laat mengen met wonen en die de gewenste levendigheid in deze industrieel-stedelijke context brengt. De focus van het ontwerp ligt op het vervagen van de scheiding tussen wonen en werken. Het ontwerpen van een woon- en werk gebouw(en) waarin overal gewoond en gewerkt kan worden. Het idee is dat de creatieve- en maakindustrie niet alleen meer de tijdelijke rol als aanjager tot zich toegeworpen krijgt. Mijn voorstel is om dit te realiseren in een omgeving waarin de wensen van de gebruikers hoog in het vaandel staan en waarbij woon- en werkfaciliteiten, activiteiten en sociale relaties zijn opgenomen.

 

share item