menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Jeroen Bastiaansen

woensdag 20 april, 10u00
Slotpresentatie Jeroen Bastiaansen

Woensdag 20 april om 10u00 vindt de slotpresentatie plaats van Jeroen Bastiaansen (Architectuur) met als onderwerp “EXPOSITIE ’t Zoet“.

Commissie:

Voorzitter                           : Renske van der Stoep (RAvB, ROFFAA)
Mentor                               : Bart Hollanders (Eagles of Architecture)
Externe criticus                  : Jaakko van ’t Spijker (JVST)
Toegevoegde criticus         : Fokke Moerel (MVRDV)

Afstudeerdatum en locatie:
Woensdag 20 april om 10u00
Locatie: Auditorium RAVB, directiekade 23, 3089 JA, Rotterdam

EXPOSITIE ‘t ZOET
’Een synthese uit het verleden’

Ik ben opgegroeid in Breda en herinner me de typische geur van de suikerbietenfabriek nog goed. Wanneer ik er in mijn jeugdjaren met mijn ouders voorbijfietste vond ik het grote ensemble van de fabriek met zijn doordringende geur haast angstaanjagend. In 2006 werd de fabriek gesloten en in 2010 gesloopt. Nu is het gebied alweer 12 jaar een lege vlakte. Hierdoor zullen de herinneringen aan de suikerbietenfabriek van mij en veel andere bewoners van Breda langzaam vervagen.

Het gebied ligt nu braak en biedt de mogelijkheid om de enorme rijkdom van architectonische en historische kennis opnieuw te representeren. Veel inwoners van Breda hebben affiniteit met deze plek. Ze vormt een verbindend element mits haar geschiedenis wordt verteld door middel van architectonisch verhalende structuren. Het terrein biedt een geweldige kans om een publiek stedelijke expositiehal te ontwerpen waarbij de ontmoeting centraal staat. Zo kan het gebied weer teruggegeven worden aan de stad en de bewoners.

In de structuurvisie 2040 van Breda staan verschillende thema’s en doelen. Eén daarvan is om te groeien als internationaal en nationaal knooppunt, als vestigingsplaats en als ontmoetingsplaats. Zo is de ambitie om het gebied internationaal aantrekkelijker te maken. Breda wordt ook wel ‘Poort van Brabant’ genoemd. Dat is een geschikte naam gezien de historische ligging van Breda.

Een gebouw als eerste ontmoeting met Breda en als tussenlid tussen deze woon en werk gebieden mist nog in het plan. Deze plek kan een schakel worden tussen de wijken en het centrum en het station met het werkgebied. Deze plek, die ooit al een bepalende rol speelde in de ontwikkeling van de identiteit van Breda, zou dus opnieuw een belangwekkende rol kunnen spelen.

Deze plek verdient een gebouw dat als monument de waarde en historie van de context vertelt. Het gebouw zal de plek opnieuw betekenis geven. Het zal met zijn eigen logica referentiepunten zoeken met de historie, zonder deze letterlijk te imiteren. Het gebouw zal uitgaan van zijn eigen architectonische kwaliteiten. Het idee is een gebouw te ontwerpen dat architectuur ademt en is ontworpen met architectonische elementen uit de historische context.

Een gebouw als expositie en voor exposities, een openbaar gebouw waar mensen elkaar ontmoeten, is zowel een actuele als historisch gepaste toevoeging. Het wordt een plek waar mensen kennis kunnen maken met de stad of zich juist terug kunnen trekken uit de drukte. Het wordt een middelgroot gebouw van 10.000 vierkante meter dat vergelijkbaar is met de LocHal in Tilburg. Het krijgt een open speelveld; een plein, die ingericht kan worden voor verschillende doeleinden. Zo kunnen er evenementen worden georganiseerd en exposities gehouden. Ook biedt het openbare werkplekken en heeft het vaste horecagelegenheid. Het gebouw zal de schakel en de ontmoetingsplek worden tussen de in de toekomst te ontwikkelen plannen en de oude binnenstad van Breda.  

share item