menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Jesse Wijnen

vrijdag 18 maart, 16u00
Slotpresentatie Jesse Wijnen

Nominatie Archiprix 2023

 

Vrijdag 18 maart om 16u00 vindt de slotpresentatie plaats van Jesse Wijnen (Architectuur) met als onderwerp “FINDING FUNCTION IN THE MEETING OF SPACE“.

Commissie:

Voorzitter                           : Willemijn Lofvers (RAvB)
Mentor                               : Marius Grootveld (Veldwerk Architecten)
Externe criticus                  : Oana Rades (Shift architecture urbanism)
Toegevoegde criticus         : Sereh Mandias(TU Delft)

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 18 maart om 16u00
Locatie: Leeszaal West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam

Mijn afstuderen gaat over mijn waardering voor het zichtbaar samenkomen van historische lagen in architectonische elementen en objecten en de daarbij behorende gebruiken. Ik zag dit voor het eerst in Kiraly badhuis in Boedapest.

Dat badhuis is de aanleiding geworden voor de ontwerpopgave en mijn fascinatie voor het heterotopische aspect van Europese badhuizen in de binnenstedelijke context waar het bad ritueel onderdeel is van de dagelijkse gang van zaken en cultuur. Het badhuis trekt je juist uit de dagelijkse realiteit door deze architectonische gelaagdheid in tijd. Ik ben ervan overtuigd dat de gebruiker zich door deze kwaliteit volledig ‘uitlevert’ aan het gebouw en de tijd, door de ingesleten patronen, grandeur of ruwheid, geur, aanslag ontstaat de relatie tussen de gebruiker, tijdslagen, verhalen en rituelen.

De typologie van het badhuis is gericht op ingekeerd gebruik en ritueel. Het gebouw als heterotopie is aanleiding om na te denken over een andere manier van ontwerpen.
In mijn dagelijkse praktijk zie ik veel hedendaagse ontwerpen tot stand komen door te schakelen tussen de verschillende schalen van de gebouwde omgeving. Werkend met schaalsprongen vanuit context, het plangebied van de opgave naar het uiteindelijk ontwerp. Deze stappen resulteren in een reeks van ontwerp beslissingen die elkaar op een logische wijze opvolgen en het uiteindelijke gebruik vastleggen. In dit afstuderen stel ik een alternatieve methode van ontwerpen voor.

Het ontwerpend onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een ontwerpmethodiek.
De essentie van de ontwerpmethodiek is om van klein, het gebruik, naar groot te ontwerpen, waardoor onverwachte momenten in de architectuur ontstaan, los van een grid, stramien en basismaatvoering. Er ontstaat wanorde wanneer meerdere niet passende gebouwdelen bij elkaar komen. Dit vraagt om ontwerp en interpretatie, om een buffer of overgang waardoor deze delen passend worden en een relatie aangaan. Juist deze momenten samen, creëren nieuwe onbedoelde tussenruimte, wat mij betreft van grote waarde. Deze tussenruimten zijn de scharnierpunten die de historische continuïteit van de dagelijkse ruimte doorbreken en het heterotopische karakter en de ruimtelijke beleving versterken.

In deze tijd zien we veel eenvormigheid, ontworpen in een bijna 1-dimensionaal spectrum om zo open te staan voor multifunctionele interpretatie. Het resultaat is een in grote mate generieke architectuur. In plaats van specifiek ontworpen ruimten die een specifieke vorm van gebruik dienen, ontstaat er een generieke architectuur gebaseerd op een systematiek en aanpasbaarheid. In de stedelijke context waar deze ‘flexibele ruimte’ een steeds grotere plek zal innemen is er een groeiende behoefte aan specificiteit en karakter, iets waar de archetypische ruimten van het badhuis al eeuwen op gebaseerd zijn.

Mijn afstuderen attendeert op de waarde van uitermate uitgesproken ontwerpen. Aanpasbaarheid en multifunctionaliteit hoeft niet te resulteren in onuitgesproken ruimten maar zou op een andere manier ontworpen kunnen worden. Mijn ontwerpmethodiek laat zien dat door het samenbrengen van verschillende architectonische ruimten, elementen en gebruiken in een compact geheel er specifieke nieuwe kwaliteiten ontstaan die op hun beurt ruimte geven aan een verscheidenheid aan oude en nieuwe rituelen.

 

Een uitnodiging tot herinterpretatie van het bekende.

share item