Slotpresentatie Lars Fraij

vr 28 januari, 10:00 — vr 28 januari
Slotpresentatie Lars Fraij

Donderdag 28 januari om 10u00 vindt de slotpresentatie plaats van Lars Fraij (Architectuur) met als onderwerp “Rotterdam SEC / Stedelijk Event- & Cultuurgebouw“.

Commissie:

Voorzitter                           : Sjoerdieke Nicolson-Feenstra (RAvB)
Mentor                                : Albert Takashi Richters (Powerhouse Company)
Externe criticus                  : Ryanne Janssen (Gemeente Rotterdam) 
Toegevoegde criticus         : Remco Bruggink  (Hootsmans Architectuurbureau) 

Afstudeerdatum en locatie:
Donderdag 28 januari om 10u00
Locatie: Auditorium, Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Rotterdam SEC / Stedelijk Event- & Cultuurgebouw
Rotterdam is een polycentrische stad en heeft daardoor meerdere plekken die genoemd kunnen worden als hoogstedelijk. De stad heeft de laatste vijf jaar in razend tempo aan populariteit als woonbestemming gewonnen. Doordat het wonen in het centrum van Rotterdam zo gewild is geworden, neemt de druk om verder te verdichten enorm toe. (Rotterdam, Gemeente, 2019). Door de verdichting volgt er extra druk op de publieke ruimte en om de stad aantrekkelijk te houden zal ook het publieke programma – in vergelijkbaar tempo- moeten worden ontwikkeld. Gezien het stijgende aantal inwoners in alleen al het centrum, 40.000 extra inwoners in 2050, is er behoefte aan reuring en vooral nieuwe voorzieningen.
Daarnaast richt dit project zich ook op mijn persoonlijke fascinatie voor de sublieme hoogstedelijke ‘tussenruimte’ in de stad. Ik fascineer mij over de ruimte in Rotterdam die zich bevindt tussen het maaiveld en de nieuwe hoogbouw, een soort stedelijke ‘tussenlaag’ waar vanuit de meest bijzondere indrukken van de stad worden gewekt.

Rotterdam ondergaat een stedelijke vernieuwing, zowel fysiek als sociaal. Er worden nieuwe, soms duurdere huizen gebouw die nieuwe bewoners aantrekken. Daarmee verandert ook de bevolkingssamenstelling en komen er nieuwe behoeften als gevolg. Rotterdam wordt een meer Metropolitaanse stad, met metropolitane functies van internationale allure.

Een analyse van het bestaande programma in de context dient als basis voor het programma van eisen, in combinatie met de huidige trends en ontwikkelingen, maar vooral ook de toekomstige noodzaak voor een groei van publiek cultureel programma in een stadscentrum waar de inwonersgroei sterk toeneemt.
Rotterdam is een echte evenementenstad. Echter, het centrum van de stad kent nog niet een plek zoals Ahoy dat is voor Rotterdam Zuid. Met de groei van de stad komen de al bestaande evenementenlocaties (Ahoy, Maassilo etc..) onder druk te staan, terwijl het initiatief voor evenementen en de omvang van evenementen vanwege succes toeneemt.

“Rotterdam SEC” is een publiek evenementengebouw in Rotterdam Centrum, als verlengstuk van de openbare ruimte, met verbijzondering op de route omhoog langs zorgvuldig gekozen programma, richting een publiek daklandschap. Dit afstudeerproject toont een hybride gebouw als onderdeel van een groter netwerk aan evenementen en cultuur en is onder andere een uitwijklocatie voor Rotterdam Ahoy. Rotterdam SEC is de ‘etalage’ van het stadscentrum, brengt evenementen en cultuur onder de aandacht en stelt nieuwe producten van consumenten ten toon aan het (inwonend) publiek zoals de lancering van de nieuwe Samsung smartphone of  Polestar promo’s.

Het gebouw is gelegen aan de Hoogstraat, centraal in het stadscentrum en ligt prominent op de kop van de Koopgoot. Programmatisch en functioneel is het ontwerp een gebouw voor de stad. Functioneel, maar de atypische combinatie van programma maakt dat het gebouw uiteindelijk in de architectuur ook boeiend wordt, omdat functies aan elkaar gekoppeld worden terwijl ze beide onafhankelijk moeten kunnen werken.

share item