menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Luuk van Zwam

maandag 12 september, 15:00 uur
Slotpresentatie Luuk van Zwam

Maandag 12 september om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Luuk van Zwam (Stedenbouw) met als onderwerp “Last Mover Advantage“.

Commissie:

Voorzitter                          : Margit Schuster (RAvB)
Mentor                              : Gerjan Streng (Bright & The Cloud Collective)
Externe criticus                 : Jaap van der Salm (H+S+N Land)
Toegevoegde criticus        : Jen Jorritsma (Obscura)

 

Afstudeerdatum en locatie:
Maandag 12 september, 15:00 uur 
Locatie: Academie van Bouwkunst, Pieter Hoochweg 127,  lokaal PH 01.03 – PH 01.05

 

Het stroomgebied van de Vjosa heeft een ruig en uniek landschap met een uitzonderlijk hoge biodiversiteit. De Vjosa rivier is de laatst natuurlijk stromende rivier van Europa.

Dit bijzondere landschap wordt aangevuld met een diversiteit aan historische culturele lagen. De ligging van de Vjosa rivier op het Balkanschiereiland aan de middellandse zee heeft ervoor gezorgd dat veel wereldmachten, van oost tot west, hun sporen hebben achtergelaten. De Vjosa vallei was voor eeuwenlang een belangrijke verbinding tussen de Europese middellandse zee en westelijke delen van Azië door het ruige landschap. Hierdoor hebben onder andere de griekse oudheid en het Ottomaanse Timar systeem invloed op het hedendaagse landschap.

Tijdens het communisme heeft de Vjosa delta een modernisatie ondergaan. Het onherbergzame boven segment is daarentegen met rustgelaten. In het middensegment zijn modernisaties zichtbaar maar heeft de riviervallei nog behoorlijk wat natuurlijke eigenschappen. Deze eigenschappen worden echter bedreigd door de aanleg van een stuwdam voor het opwekken van energie. Deze dam heeft existentiële gevolgen voor de laatst natuurlijk stromende rivier.

De dam is een voorbeeld van hoe Albanië als een van de armste landen van Europa stappen vooruit wil maken. Voor het land is de EU een voorbeeld en een streven om naartoe te ontwikkelen. Maar ook in de EU zijn in het verleden verkeerde keuzes gemaakt die, met de hedendaagse uitdagingen, onze samenleving steeds kwetsbaarder maakt. Onze civieltechnische oplossingen om risico’s te verminderen zijn niet altijd opgewassen tegen het toenemende extreme klimaat. Albanië heeft nog de mogelijkheid om te kiezen voor de juiste ontwikkelingsrichting om ook in de toekomst bestendig te zijn tegen klimaatverandering

Om de juiste keuzes maken is er een goede samenwerking nodig tussen lokale bewoners en de overheid. Deze relatie is nu uiterst gespannen. Met mijn project stel ik een ontwerpmethode voor die ervoor zorgt dat partijen weer dichterbij elkaar komen en samen de juiste keuzes maken. Deze methode is de adaptieve roadmap. In deze roadmap is inzichtelijk wie welke keuzes kan maken en wat de gevolgen zijn. De roadmap maakt de verschillende keuzes voor mogelijke toekomsten inzichtelijk en welke stappen genomen moeten worden om dat te bereiken.

Door de juiste keuzes te maken en te leren van de negatieve effecten van keuzes van vooroplopende landen, kan er gewerkt worden aan een duurzame toekomst voor de Vjosa vallei. De regio heeft nog de mogelijkheid om keuzes te maken die meer ontwikkelde landen in Europa niet meer kunnen maken. Het landschap is minder gecultiveerd. Hierdoor is een transitie minder ingrijpend dan voor andere Europese landen. Daar heeft de regio een voordeel, de “last mover advantage”

share item