menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Max Melching

vrijdag 25 november, 15:00
Slotpresentatie Max Melching

Vrijdag 25 november om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Max Melching (Stedenbouw) met als onderwerp “De toekomst van Twents textiel“.

Commissie:

Voorzitter                           : Thijs van Spaandonk (RAvB)
Mentor                                : Floris Schiferli (Superuse Studio’s)
Externe criticus                 : Jens Jorritsma (OBSCURA)
Toegevoegde criticus        : Yvette Govaerts 

 

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 25 november om 15u00
Locatie: Academie van Bouwkunst, Pieter Hoochweg 129

De afgelopen 20 jaar zijn we met z’n allen ruim twee keer zoveel kleding gaan consumeren. Helaas heeft deze ontwikkeling niet geresulteerd in het verbeteren van de kwaliteit van onze kleding, maar zijn we juist massaal op de fast fashion industrie gedoken. Heel veel kleding voor absurd lage prijzen, waarvan de kwaliteit ook niet om
naar huis te schrijven is. Vreemd is het dan ook niet dat kleding uit deze fast fashion industrie de bijnaam wegwerp kleding heeft gekregen. Zo draagt men tegenwoordig een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer voordat het in de prullenbak beland met alle gevolgen van dien voor mens en milieu.

Omdat voor veel mensen de vervuiling van deze textielindustrie (na de de olie industrie de meest vervuilende industrie ter wereld) een ver van hun bed show is verandert er op dit moment niets aan hoe men naar kleding kijkt. Uiteindelijk willen veel consumenten toch zoveel mogelijk kleding voor zo min mogelijk geld. Daarnaast speelt de beïnvloeding door social media een gigantische rol in hoe men met hun kleding om gaat. Zo willen we er allemaal prachtig en modern uit zien, maar de consequentie hiervan is dat we de leefomgeving van onszelf en anderen in een rap tempo vervuilen.
Van oudsher ademt de regio Twente textiel. Ondanks het feit dat de textielindustrie al ruim 60 jaar geleden definitief uit de regio is vertrokken naar lage lonen landen is het industriële en landschappelijk erfgoed grotendeels bewaard gebleven. Echter is dat niet het enige wat vanuit de Twentse textielindustrie bewaard is gebleven. Zo is veel van de kennis en kunde over textielnijverheid ook nog steeds aanwezig in de regio.
Opvallend aan het vertrek van deze textielindustrie is dat de problematiek die het met zich meebrengt niet is verdwenen, maar slechts zijn verplaatst naar locaties waar de productie van kleding nog goedkoper kan. Hierdoor produceert men meer en meer kleding en raakt de markt oververzadigd.

Maar nu is er een grote verandering op komst in de regio Twente. Deze verandering uit zich nu ruim 60 jaar na dato mede in de oprichting van de stichting Texplus. Deze stichting zet zich in voor een hernieuwde textielindustrie in de regio Twente, maar met als grote verschil ten opzichte van begin 1900 is dat de nieuwe textielindustrie vanaf nu op een schone circulaire duurzame manier opereert. Zo neemt de regio Twente de regie terug in handen en wordt er naast een optimalisering van het recycle netwerk ook het unieke landschap van Twente gebruikt om alternatieve duurzame natuurlijke vezels te gaan produceren.
De regio Twente is een prachtige regio die met behulp van deze schone moderne textiel industrie alleen nog maar mooier gaat worden. Naast een verbetering voor de regio wordt het ook weer regio waar men trots op kan zijn. Juist deze nieuwe textielinnovaties zorgen ervoor dat Twente ruim 60 jaar na dato wederom als de absolute textiel hotspot gaat fungeren.

Precies dat is de toekomst van Twents textiel!

share item