Slotbijeenkomst Nick Tettero

vrijdag 9 oktober, 17u00
Slotpresentatie Nick Tettero

Vrijdag 9 oktober om 17u00 vindt de slotpresentatie plaats van Nick Tettero (Architectuur) met als onderwerp “Opvang NUL-10“.

Commissie:
Voorzitter                            : Willemijn Lofvers (RAVB)
Mentor                                 : Froukje van de Klundert (POSAD-MAXWAN)
Externe criticus                  : Jaakko van ’t Spijker (Jvantspijker & partners)
Toegevoegde criticus         : Laurens Boodt (LBA)

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 9 oktober om 17u00 bij GROOSMAN architecten, Schouwburgplein 34 in Rotterdam.  (besloten bijeenkomst)

OPVANG NUL-10

De cijfers liegen er niet om, het aantal dak- en thuislozen in Nederland is in 10 jaar tijd méér dan verdubbeld. De economische crisis, een steeds complexer wordende maatschappij en het tekort aan sociale woningen hebben er onder andere toe geleid dat er steeds meer mensen dakloos raken en steeds langer dakloos blijven. Van de circa 40.000 dak- en thuislozen in Nederland zijn er zo’n 4.000 mensen in Rotterdam dakloos.

Het beeld van onverzorgde, verslaafde personen vertegenwoordigt nog maar een klein percentage van de dak- en thuislozen. Meer dan zestig procent van de dak- en thuislozen op dit moment zijn zelfredzame mensen zoals jij en ik. Het merendeel van deze zelfredzame groep dak- en thuislozen worden niet toegelaten tot de opvang omdat de capaciteit erg laag is en er vanuit gegaan wordt dat er een sociaal vangnet is waar ze kunnen verblijven. Echter is dit vaak niet het geval.

Wordt er wel toegang tot de opvang verleent is dit niet altijd een vooruitgang. Met de huidige opvang voorzieningen is veel mis, ook in Rotterdam. Overvolle slaapzalen fungeren als ‘kamers’ in de stad die de problematiek uit het oog van de maatschappij doen halen, maar geen antwoord bieden op de behoeften van de dak- en thuislozen. De opvangcentra zijn enkel ’s avonds en ’s nachts beschikbaar. De centra worden als onrustig en onveilig ervaren waarbij privacy ondergewaardeerd is en de hygiënische voorzieningen van een ondermaatse kwaliteit.

De afstudeeropgave richt zich op het ontwerpen van een nieuwe typologie voor zelfredzame dak- en thuislozen. Gebaseerd op de behoeften van de zelfredzame dak- en thuislozen voorziet OPVANG NUL-10 een zo groot mogelijk deel van de doelgroep van een tijdelijk onderdak. De opvang is centraal gelegen op een zichtbare rest locatie aan de Schiestraat. De centrale locatie maakt het mogelijk optimaal gebruik te maken van de kracht die de stad te bieden heeft.

Er zijn weinig voorbeelden van opvangcentra die specifiek zijn ontworpen op de behoeften van dak- en thuislozen. Analyse naar diverse bestaande typologieën toont aan dat het klooster antwoord biedt op veel van de programmatische en ruimtelijke behoeften van de dak- en thuislozen. Het klooster voorziet in diverse domeinen waarbij elk domein een eigen mate van privacy, veiligheid en rust waarborgt. Uitgangspunten van het klooster type gecombineerd met het programma voor de opvang hebben geleid tot een nieuwe typologie voor de opgave, OPVANG NUL-10.

Het resultaat is een krachtig gebouw in het hart van de stad. Het ontwerp trekt de aandacht van de gebruiker van de stad en exposeert de ernst van de problematiek. Openbaar toegankelijke co-werkplekken, restaurant en vergaderruimtes maken OPVANG NUL-10 een actieve bestemming van de stad, waarbij het publiek in aanraking komt met de doelgroep. De dak- en thuislozen zullen niet langer verborgen en genegeerd worden, maar blijven onderdeel van de maatschappij die rijk is aan kansen.

share item