menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Noora Karim

do 2 december, 15:00 — do 2 december
Slotpresentatie Noora Karim

Donderdag 2 december om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Noora Karim (Architectuur) met als onderwerp “Diverse ruimtes voor rust, herstel en vooruitgang“.

Commissie:

Voorzitter                           : Hinke Majoor (RAvB)
Mentor                               : Andrea Möhn (Andrea Möhn Architects BV)
Externe criticus                  : Remco Bruggink (Hootsmans Architectuurbureau)
Toegevoegde criticus         : Albert Takashi Richters (Powerhouse Company)

Afstudeerdatum en locatie:
Donderdag 2 december om 15u00, besloten bijeenkomst
Locatie: Auditorium Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Nieuw tehuis voor daklozen

Door de jaren heen is het aantal daklozen in Nederland sterk toegenomen. In 2009 waren er bijna 18.000 mensen dakloos en in 2016 waren 30.500 mensen dakloos. De gemeente Rotterdam verwacht dat het aantal dak- en thuislozen in de toekomst nog meer zal toenemen.

De huidige opvangen voldoen niet aan de behoeften van de gebruikers. Ze hebben een beheersmatig karakter. Het idee is dat strenge heropvoeding van de daklozen zal leiden tot re-integratie in de maatschappij en dat de kans op terugval kleiner zal zijn. Het beheersmatige karakter is zowel in de nachtopvang als de dagopvang zichtbaar. De nachtopvang bestaat alleen uit gezamenlijke ruimtes en dit zijn tevens de slaapkamers. Alleen daklozen met een Centraal Onthaal (CO) pas kunnen een slaapkamer krijgen. De slaapkamers hebben een oppervlakte van 45 m2 en er is ruimte voor acht daklozen. Bij het toewijzen van de kamers wordt er geen rekening gehouden met de achtergrond en de behoeften van de daklozen. Dit zorgt voor veel onrust en een onveilig gevoel. De dagopvang bestaat ook alleen uit gezamenlijke ruimtes. Om toegang te krijgen tot de dagopvang hebben de daklozen geen CO pas nodig. Het gevolg hiervan is dat er 80 daklozen geplaatst worden in een ruimte van 130 m2 waar ze niets kunnen doen.

De dag- en nachtopvangen worden gebruikt door daklozen met verschillende achtergronden. De groep bestaat onder andere uit hoogopgeleiden, verslaafden, remigranten, werkende daklozen, personen met een licht verstandelijke beperking, personen die in de schulden zitten of psychische problemen hebben. Doordat de dag- en nachtopvangen alleen uit gezamenlijke ruimtes bestaan, hebben de daklozen geen keuzevrijheid, geen privacy en voldoen de ruimtes niet aan hun persoonlijke behoeften.

Aan de Diergaardesingel, in het centrum van Rotterdam, is een nieuwe typologie daklozenopvang ontworpen. Dit gebouw heeft geen beheersmatig karakter en geeft privacy, rust, zelfstandigheid en eigen keuzes aan de gebruikers. Dit is belangrijk in herstel en vooruitgang.

Het gebouw bestaat uit een scala aan ruimtes. Op de begane grond bevinden zich alle ruimtes voor de dagopvang (terugtrekruimtes, ruimtes waar je je kan concentreren, activiteitenruimtes, ruimtes waar je je kan ontspannen, ruimtes waar je begeleid wordt, ruimtes waar je een vaardigheid leert en ruimtes waar je in interactie komt met de buurt). Op de 1e verdieping zijn de verschillende woongroepen. Bij het eerste intakegesprek kan er gekozen worden voor een woongroep (ontspannen, terugtrekken, introvert, beschermend of tijdelijk verblijf). Elke woongroep heeft zijn ruimtelijke kwaliteiten. De woongroep ontspannen is bijvoorbeeld ingebed in het groen. Vanuit de verschillende ruimtes beleeft de gebruiker het groen. Deze woongroep is speciaal ontworpen voor daklozen die veel stress hebben. De woongroepen verschillen van elkaar in ruimtelijkheid en beleving, maar ze hebben allemaal privéruimtes (slaapkamers met sanitair) en gezamenlijke ruimtes (woonkamer en keuken). Naast de woongroepen zijn er op de begane grond diverse tuinen met verschillende thema’s ontworpen.

Zowel op de begane grond, als op de eerste en tweede verdieping zijn verschillende ruimtes ontworpen, omdat de doelgroep divers is en dus ook diverse behoeften heeft. Daarom is het gebouw ook divers in vorm, ruimtes en beleving. Het doel van dit gebouw is dat mensen keuzevrijheid hebben en rust ervaren. Ze zullen na een prettig verblijf in de daklozenopvang terugkeren naar de maatschappij waar ze met een heldere geest hun leven beter kunnen oppakken.

share item