menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Piet Scholten

vrijdag 31 maart, 18:00 uur
Slotpresentatie Piet Scholten

Vrijdag 31 maart vindt de slotpresentatie plaats van Piet Scholten (Architectuur) met als onderwerp ”The Royalty of the Avant-garde” 

 

Mentor                                              : Maartje Lammers (EARTHbound Architecture)

Externe criticus                                 : Georges Taminiau (b9)

Toegevoegde criticus                        : Harro de Jong (Buro Harro)

Voorzitter                                           : Renske van der Stoep ( RAvB en ROFFAA)

 

Afstudeerdatum en locatie: 

Vrijdag 31 maart 18.00 uur
Studio Hartzema, Westblaak 49, Rotterdam

 

The Royalty of the Avant-garde, de Hoodoo architect

Deze winter van 2022-2023 hebben we weer bijzonder hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dit is in navolging van een zomer waarin het langduriger en warmer is geweest dan ooit gemeten. Op een paar gekkies na zijn wij allemaal overtuigd van de klimaatcrisis waarin wij zitten. Terwijl wij dit ervaren, woedt er een oorlog. Dit is een oorlog die kort samengevat over grondstoffen gaat. Deze oorlog startte en de prijzen van energie en voedsel schoten omhoog. Dit is de crisis die nog enger is dan de klimaatcrisis en die gaande is zonder dat we dit werkelijk beseffen. 

“De oorlogen van de toekomst gaan over grondstoffen en water.”– Tom Middendorp, voormalig Commandant Der Strijdkrachten.

Earth Overshootday is de dag in het jaar die markeert wanneer wij door de grondstoffen heen zijn die de Aarde in een jaar kan produceren. Mondiaal zitten wij in juli en elk jaar schuift dit rond de twee weken vooruit in het jaar. Dit wil zeggen dat we na deze dag in het jaar de grondstoffen van de toekomst verbruiken en dat we dit steeds eerder doen. De bouwsector heeft een groot aandeel in de vervuiling van de Aarde. De CO2 uitstoot is voor 40% aan de bouw te wijten. Daarnaast neemt de bouw in Nederland 50% van het grondstoffenverbruik voor zijn rekening. Dit zijn enorme getallen die beangstigend aanvoelen, maar ik zie het juist als een kans.

Er zit kennelijk een grote kracht in architectuur. Stel we kunnen dit in plaats van een negatief effect een positief effect maken. Dan maken we enorme stappen.

Samen met de Technisch Directeur en chemicus van Plant One heeft Piet een nieuwe manier van architectuur bewerkstelligen bedacht. Architectuur bouw je niet maar je groeit het. Zowel mineralen als planten en alles met uit het principe van low-tech oplossingen. Er hoeft zo goed als geen energie ingestoken te worden. Natuurlijke elementen worden gebruikt en natuurkundige en scheikundige mechanismen worden toegepast.

Geen gebouw maar gegroei. Zo zal architectuur blijvend actief regenereren. Met de natuur als bron van energie. Regeneratieve architectuur is geboren, ReArchitecture.

Waar anders dan in Diergaarde Blijdorp kan dit project plaatsvinden. Waar natuur nu geforceerd ter expositie staat en ergens wel als schandvlek voelt, kan dit omgedraaid worden. Natuur zal haar plek van vinden in de Diergaarde en men kan op bezoek komen om te leren hoe we met de natuur kunnen samenleven. Daarnaast zal er een ommekeer plaatsvinden waar Sybold van Ravensteyn met zijn architectuur door gebruik van zware materialen natuur nabootste, zal de ReArchitecture met natuur zware materialen nabootsen.

Ben je benieuwd hoe de toekomst er uit ziet? Kom vooral naar de eindpresentatie van The Royalty of the Avant-garde, de Hoodoo architect, Piet Scholten. Je blik op de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

share item