menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Rémon Mulder

vr 3 september, 15u00 — vr 3 september
Slotpresentatie Rémon Mulder

Vrijdag 3 september om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Rémon Mulder (Stedenbouw) met als onderwerp “Stadsreparatie“.

Commissie:

Voorzitter                             : Margit Schuster (RAvB)
Mentor                                  : Rein Geurtsen (Rein Geurtsen Holding bv.)
Externe criticus                   : Hans van der Heijden (Hans van der Heijden Architect)
Toegevoegde criticus          : Riëtte Bosch (Rijksvastgoedbedrijf)

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 3 september om 15u00, besloten bijeenkomst
Locatie: Auditorium Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Bergen op Zoom ligt in het westen van Brabant op de Brabantse Wal. Dit is een steilrand die de overgang vormt van hoog gelegen zandgronden naar laag gelegen kleigronden. Dit maakt Bergen op Zoom een stad van dualiteiten. Een van die dualiteiten is de tweedeling van het historische kern van de stad in het Centrum en het Havenkwartier. Beide wijken zijn in de middeleeuwen gebouwd, maar hebben vanwege de ligging hoog en laag op de Brabantse Wal een verschillend karakter.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn de twee middeleeuwse stadsdelen van elkaar gescheiden door de Westersingel. Dit is een stadsdoorbraak die de stad beter toegankelijk moet maken voor de auto. Het resultaat hiervan is een strook asfalt die de middeleeuwse kern van de stad in tweeën splitst. De weg loopt vlak langs het oudste monument van de stad: de Gevangenpoort.

Ik ben op zoek gegaan naar een manier om de strook asfalt te vervangen door een serie openbare ruimtes en gebouwen die passen bij de maat en schaal van de binnenstad, en de historische context van de plek recht doen.

Door historisch–morfologisch onderzoek te doen heb ik verschillende verhalen over de geschiedenis en de ontwikkeling van Bergen op Zoom gevonden. Deze hebben mij geholpen om een nieuwe invulling te geven aan deze plek in de stad. Een stad is nooit af, en kent geen gefixeerd eindbeeld. Het stadsweefsel wordt niet gereconstrueerd –gemaakt zoals het vroeger was-, maar gerepareerd, met een aantal moderne toevoegingen aan de bestaande situatie. Zo kan de stad verder groeien.

Het gebied van de Westersingel wordt door dit plan opgedeeld in een aantal openbare ruimtes met een verschillende beleving. Ze sluiten aan bij het historische en ruimtelijke karakter van de plek, om zo de verhalen van de stad leesbaar te maken. De verschillende ruimtes voegen een variatie aan stedenbouwkundige typologieën toe aan de historische kern van Bergen op Zoom, en zorgen voor de verbinding met de bestaande stad. Oude monumenten zoals de Gevangenpoort staan zij aan zij met een aantal nieuwe gebouwen die samen de openbare ruimte definiëren.

De stadsdoorbraak uit de jaren ’60 is een blijvend leesbaar hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad, en krijgt door dit plan een goede afloop. Het verhaal van Bergen op Zoom kan met trots verder verteld worden.

share item