menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Rhona Disveld

donderdag 24 februari, 15u00
Slotpresentatie Rhona Disveld

Donderdag 24 februari om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Rhona Disveld (Architectuur) met als onderwerp “Tussen al het geluk“.

Commissie:

Voorzitter                           : Jeroen Visschers (RAvB)
Mentor                               : Femke Feenstra (Gortemaker Algra Feenstra)
Externe criticus                  : Rolf Reichardt (RHAW)
Toegevoegde criticus         : Maartje Lammers (Earth Bound)

Afstudeerdatum en locatie:
Donderdag 24 februari om 15u00
Locatie: Auditorium, Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Tussen al het geluk.

Hoe kan het dat Nederland in de top 5 van gelukkigste landen ter wereld staat maar dat toch 30% van de samenleving gebruik maakt van psychische zorg? Oorzaken kunnen gevonden worden in de verhoogde maatschappelijke druk: in het huidige maatschappelijke klimaat is de prestatie- en werkdruk hoog, evenals de verwachtingen vanuit de persoonlijke omgeving. Er wordt vaak gedacht dat stress en depressiviteit hun oorsprong vinden vanuit het individu, terwijl maatschappelijke druk van grote invloed kan zijn op iemands geestesgesteldheid. 

Naar verwachting stijgt de bevolkingsgroei met 14.7% in 2030, met als gevolg dat mensen steeds dichter op elkaar zullen leven. Tegelijkertijd verhardt en polariseert de samenleving en voelen mensen zich steeds eenzamer. De continue prikkels die gepaard gaan met de verdichting van de stad, in combinatie van de verhoogde maatschappelijke druk, kan voor velen stress en depressies veroorzaken.

Met dit afstudeerproject tracht ik een plek te creëren in het hart van de samenleving, waar mensen de hectiek van het dagelijks leven kunnen ontvluchten. Hier kunnen zij de sobere essentie van het leven vinden door middel van rust en ontspanning; een ongedwongen plek waar de prikkels van de stad gereduceerd worden en waar de stilte en de natuur je omarmt. Een plek om even tot stilstand komen, afstand te nemen en de rust in jezelf weer te vinden. Een plek voor contemplatie, meditatie, ontspanning en inspiratie.

Midden in het centrum van Rotterdam bevindt zich Stadspark Oude Westen. Een bijzondere plek met veel onbenutte kwaliteiten. Met dit ontwerp geef ik een hernieuwde waarde aan het park; een park verbonden met de wijk en haar bewoners. De wijk Het Oude Westen kent een grote verscheidenheid aan culturele etniciteiten. Om een plek te creëren waar iedere bezoeker – uit alle lagen van de bevolking – zijn weg naar bewustwording kan vinden, is er een ruim programma samengesteld. Niet alleen door het programma zal het gebouw een brede doelgroep dragen, dit gebeurd ook door middel van culturele erkenning en visuele herkenning in de architectuur.

Het ontwerp is voortgekomen uit de wens om het park en de nieuw functies met elkaar te verenigen; binnenruimtes die onlosmakelijk verbonden zijn aan de onbegrensde buitenruimtes. De eerste overgang van ruis naar rust bevindt zich bij de entree tot het park, van de drukke West-Kruiskade naar een rustiger domein. Vervolgens vormt de nieuwbouw in de vorm van drie geschakelde gebouwencomplexen een transitie van open naar privé. Het eerste gebouw is voor de buurtbewoners, is transparant naar de omgeving. Ontmoeten en samenkomen staan centraal. Het tweede gebouw richt zich naar binnen toe. Hier worden functies ondergebracht die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en reflectie. Het laatste gebouw ligt dieper in het park. Hier bevindt zich een badhuis waar diverse culturele rituelen voor ontspanning en reiniging samenkomen. Dit principe van ruimtelijke sequentie speelt een belangrijke rol in het gehele ontwerp. De gradatie van openbaar naar privé, van ruis naar rust, vormt de leidraad in de gemaakte ontwerpkeuzes.

De rationele architectuur is geïnspireerd door het structuralisme uit de jaren ’60; de visuele continuïteit maakt de bezoeker bewust van het pad dat hij aflegt. Open gebouwstructuren veranderen geleidelijk naar gesloten zones, met een semi-openbaar tussengebied als verbindend element.

De natuur vormt een buitengewone remedie als het gaat over het reduceren van stress en depressie. Door de toepassing van beplanting, uitzicht op groen en de toevoer van frisse lucht en daglicht wordt getracht om stress-gerelateerde klachten te verminderen. Na verloop van tijd raakt het gebouw vergroeid met de plek: het monumentale bouwwerk wordt één met zijn omgeving en brengt biodiversiteit, flora en fauna terug in de stad. Daarnaast biedt het gemengde programma en het ‘open-gesloten’ thema de mogelijkheid tot kruisbestuiving tussen de verschillende culturele achtergronden van bezoekers en buurtbewoners.

Het doel van dit project is om bij te dragen aan de verbetering van de algemene mentale gezondheid in de samenleving; om mensen een kans te bieden om stil te staan bij het leven en in verbinding te staan met elkaar, de natuur en hun culturele achtergrond. De samensmelting van het project vindt op verschillende niveaus plaats; niet alleen vanuit het gebouw dat samensmelt met zijn omgeving – ook de buurtbewoners, het park en de culturele diversiteit vormen verbintenissen.

Tussen al het geluk, vind je jezelf.

share item