Slotpresentatie Robby Smith

vrijdag 12 juni, 15u00
Slotpresentatie Robby Smith

Vrijdag 12 juni om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Robby Smith (Architectuur) met als onderwerp “De Mols, Breda – wonen in een dorpse stedelijkheid“.

Commissie:
Margit Schuster, voorzitter
Klaas van der Molen (Goldsmith), mentor
Like Bijlsma (PBL), criticus 
Mark de Bokx (De Nijl Architecten), criticus

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 12 juni om 15u00 via Microsoft Teams (besloten)

In het centrum van Breda langs een van de drie historische linten ligt de Mols Parking. Een gebied van 1,1 hectare waar tot aan de jaren ‘80 oude ambachtelijke industriële gebouwen stonden. Na de sloop is er destijds besloten ‘tijdelijk’ een parkeerplaats van te maken. De gemeente had voor ogen om hier woningbouw te gaan ontwikkelen. Maar dit is er om diverse redenen nooit van gekomen, alleen de ambitie ligt er nog steeds. Op het moment worden de gebouwen er omheen opnieuw ontwikkeld.

Voor het gebied zijn al diverse ontwerpen geweest, alleen deze stuitten allemaal op veel kritiek van bewoners. Dit kwam voornamelijk omdat de ontwerpen grote anonieme ontwikkelingen waren, die niets met de context te maken hadden.

In het plan is onderzoek gedaan naar de identiteit de bewoner en de context. Wat is de echte Brabantse identiteit? Wat is Brabants wonen? Uit onderzoek naar de Brabantse identiteit blijkt dat een Brabander houdt van informaliteit, collectiviteit, zich fijn voelt bij kleinschalige openbare ruimten zoals die van oudsher er waren in de middeleeuwse steden. Een kleine korrel met een grote diversiteit aan openbare ruimten. Kortom, een dorpse stedelijkheid!

Het plan wordt omringd door achterzijden van bebouwing en wordt ontsloten door een aantal doorgangen, die naar het gebied leiden. Iedereen heeft zijn eigen vrijstaande woning met een parkeergelegenheid aan huis. De woningen staan in een openbaar collectief groene omgeving. Bij de entrees van de wijk zijn collectieve buurtvoorzieningen opgenomen zoals een werkplaats voor de buurt, een sportplaats en een speelplaats. In het centrum van het woongebied bevindt zich een barbecue- en speelplaats, waar de buurt zich kan verzamelen.

In het plan is een transitie van een collectieve publieke ruimte, waar de buurt samenkomt, naar een collectief terras van een aantal woningen. Rondom deze collectieve terrassen zijn kleine, private terrassen die toegang geven tot een woonkeuken. Naarmate je verder verticaal de woning ingaat des te meer privé het wordt tot aan het individuele dakterras, waar men zich kan terugtrekken als meest private ruimte.

share item
Ja, ik accepteer cookies

Rotterdamse Academie van Bouwkunst gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. 


Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook. Meer informatie hierover vindt u in ons cookie-statement.