menu sluiten
zoek terug
terug

slotpresentatie Saskia Lambers

vr 18 december, 14u00 — vr 18 december
Slotpresentatie Saskia Lambers

Vrijdag 18 december om 14u00 vindt de slotpresentatie plaats van Saskia Lambers (Architectuur) met als onderwerp “Nocturnal Animals“.

Commissie:
Voorzitter                            : Jeroen Visschers (RAVB)
Mentor                                 : Mathis J. Bout (URBMATH)
Externe criticus                  : Anne Karin ten Bosch (Platform Scenography)
Toegevoegde criticus         : Sereh Mandias (De Dépendance Rotterdam, TU Delft)

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 18 december om 14u00 te volgen via youtube -https://youtu.be/3tRpzXwGq2k- (besloten bijeenkomst)
Tentoonstelling in Atelier G-6, Quarantaineweg 1, 3089 KP, Quarantaineterrein Rotterdam. De Afstudeertentoonstelling kan in het weekend van 18-20 december op afspraak worden bezocht.(saskialambers@gmail.com). 

– een tegengif voor het leven in de stad –

De nachtclub heeft door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld bij het ontvluchten van een sombere realiteit. Tegelijk met de opkomst van de jongerencultuur in de jaren zestig is de radicale nachtclub geboren. Binnen de muren van de nachtclub werd de vrijheid gevierd, gerebelleerd tegen conventies en geëxperimenteerd met innovatie. Op de dansvloer ontstond een politiek tegengeluid en balde men een vuist tegen de gevestigde orde. Sindsdien staat de radicale nachtclub symbool voor hedonisme, immersie en emancipatie.

De hedendaagse stad verschuilt zich achter een onschuldig decor maar is in werkelijkheid een meedogenloze machine die slechts één doel lijkt te hebben; economische vooruitgang. Met name in een werkstad als Rotterdam wordt van de inwoners verwacht optimaal bij te dragen aan het goed functioneren van die machine. Het leven van de inwoners wordt gecontroleerd en bepaald door wetten, regels, patronen en verwachtingen waaraan geen ontsnappen mogelijk lijkt.

Te midden van het Rotterdams havengebied is het quarantaineterrein gevestigd. Een perfecte vluchtlocatie vanwege de afgezonderde ligging en de historische betekenis van de plek. Van elke havenstad werd ooit vereist om een quarantaineterrein in te richten om de stad te beschermen tegen ziektes of besmetting. In Rotterdam werd dit terrein gerealiseerd op de Heijplaat aan de Nieuwe Maas. Zeelieden die terug kwamen van een verre reis gingen hier veertig dagen in quarantaine om besmettingen in de stad te voorkomen. Ironisch genoeg wordt het gebied nu juist ingezet om de nocturnal animal te beschermen tegen de zieke stad.

NOCTURNAL ANIMALS verbeeldt een parallelle wereld – een tegengif –  om van de stedelijke verslaving af te komen. Verslaafde inwoners met drang naar escapisme kunnen zich volledig onderdompelen in de Anti-stad die is gebaseerd op het vrije leven.
Maar wat zijn eigenlijk de consequenties van een vrij leven? Het plan zoekt constant het spanningsveld op tussen vrijheid en veiligheid.

NOCTURNAL ANIMALS laat een experimentele manier van samenleven zien waarin de problematiek van de stad verbinding legt met het programma -of zoals ik het liever noem- activiteiten. Hierin is stelling genomen vanuit het individu die zich spiegelt aan haar omgeving. Door ruimte te maken voor onderwerpen waar een taboe op rust zoals drugs, polygamie en de dood bevraag ik het construct.

Binnen de muren van de Anti-stad worden condities geschapen die zowel de radicale nachtclub als de historische laag van het bestaande erfgoed eren. Zowel de architectonische ingrepen, de overgangen als de elementen, vertellen een verhaal over een gebouwde omgeving met slechts één enkel doel: humane vooruitgang.

share item