menu sluiten
zoek terug
terug

Slotpresentatie Sharmila Nasheed

vr 5 maart, 15:00 — vr 5 maart
Slotpresentatie Sharmila Nasheed

Vrijdag 5 maart om 15u00 vindt de slotpresentatie plaats van Sharmila Nasheed (Architectuur) met als onderwerp “A place to heal“.

Commissie:

Voorzitter                            : Hinke Majoor (RAvB)
Mentor                                : Maartje Lammers (EARTHBOUND Architecture & Coaching)
Externe criticus                  : Andrea Möhn (Andrea Möhn Architects)
Toegevoegde criticus         : Rolf Reichardt (RHAW)

 

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 5 maart om 15u00, besloten bijeenkomst
Locatie: Blue City

“Dat we regelmatig onze smartphone moeten opladen vinden we vanzelfsprekend, maar het opladen van onze eigen accu willen we nog weleens vergeten.”

‘A place to heal’ is er voor mensen die de balans tussen spanning en ontspanning kwijt zijn. Voor mensen die te lang en te hard hebben gewerkt, altijd maar zijn door gegaan en de geestelijke en lichamelijk signalen lange tijd hebben genegeerd. Tot het niet meer kon, tot het lichaam ingreep. ‘A place to heal’ is bedoeld voor mensen die een burn-out hebben, voor wie de rek uit het elastiek is, voor wie is opgebrand.

Als ontwerper kijk ik met een kritische blik naar de huidige ruimtelijke kwaliteit van psychosociale zorgklinieken. Hoe kunnen wij als opdrachtgevers en ontwerpers vandaag de dag projecten blijven realiseren vanuit het ‘recept van efficiency’ en emoties de rug toe keren? Mijns inziens doen we te weinig met de verschillende onderzoeken waarin is aangetoond dat de ruimtelijke kwaliteit een positieve invloed kan hebben op zowel welzijn als het bevorderen van herstel.

Naast de invloed die de ruimtelijke kwaliteit kan hebben, heeft ook het omgaan met dieren een bijzonder positief effect. Het biedt lichamelijke voordelen, zoals een lagere bloeddruk, maar geeft ook een gevoel van ontspanning. Dieren kunnen steun geven, motiveren, het zelfbeeld verbeteren en contacten bevorderen.

Het inzetten van paarden tijdens therapie, ook wel paarden coaching genoemd, kent veel voordelen; het cortisol gehalte of stresshormoon daalt enorm bij het in aanraking komen met paarden. Paarden reageren zonder oordeel op wat je doet en hoe je dit doet. Verandering bij jezelf leidt direct tot verandering bij het paard. Op die manier wordt je geconfronteerd met patronen in je gedrag waar je je niet direct bewust van bent, maar die wel noodzakelijk zijn om te veranderen. Het paard helpt je in het proces van bewustwording.

Met mijn ontwerp geef ik antwoord op de door mij eerder genoemde kritiek. Ik heb een nieuwe zorgtypologie ontworpen. Een typologie waar mens en paard samen in harmonie naast elkaar en met elkaar leven. Het project is gelegen in Súdwest-Fryslân in het dorpje Sandfirden. Een prachtige, zeer ruime en landschappelijke omgeving met een tintje eiland gevoel door de omliggende meren. De rust, de ruimte, de mogelijkheid tot bezinning en het contact met de paarden kan bijdragen aan het herstel.

Het ontwerp bevat behandelruimten, ruimten voor bezoek, eet- en woonkamer, ruimtes voor ontspanning, sport, bezinning en je eigen privé verblijf passend bij de fase van herstel. Alle ruimtes staan in het teken van veiligheid en geborgenheid, maar ook het hebben van uitzicht en herkennen van grenzen. De ruimten zijn specifiek ontworpen vanuit de behoefte van de cliënt, passend bij de fases die je tijdens het herstel van je burn-out doorloopt. In het ontwerp komen thema’s als privé-publiek, open-gesloten, ritme en structuur maar ook duidelijke en minder duidelijke grenzen naar voren.

‘A place to heal’ is een plek waar we innerlijk kunnen ontwaken en mogen opbloeien. Waar ruimte is om na te denken, te reflecteren, te leren, communiceren en innerlijke rust kunnen vinden. Op zoek naar een beter begrip van jezelf en een diepere verbinding met de wereld om ons heen.
Een plek waar je binnenwereld zonder schaamte mag worden getoond aan de buitenwereld.

Het project is poëtisch & dromerig maar ook voorstelbaar & realistisch in zijn uitwerking.

 

share item