Studio Expositie (update)

di 16 juni — do 25 juni
Studio Expositie (update)

Update

Hoewel het onderwijs op afstand en online doorgaat, is het Academiegebouw gesloten om de verspreiding van het Coronavirus (covid-19) tegen te gaan. Wij vinden de veiligheid en gezondheid van al onze studenten, docenten en hun familie belangrijk. Om die redenen vindt er dit semester helaas geen Studio Expositie plaats. Gelukkig is er een online alternatief! Bezoek daarom Studentenwerk Online, een virtueel museum van al het afstudeer- en studiowerk van de afgelopen drie studiejaren. Vanzelfsprekend zijn we volgend jaar weer terug met vernieuwende plannen en spraakmakende beelden tijdens de Studio Expositie 2020-2021! We hopen je dan te mogen verwelkomen.

Studio Expositie

Meer dan 100 jonge ontwerpers tonen hun studioproject tijdens de Studio Expositie van het Zomersemester studiejaar 2019-2020. Met posters en modellen visualiseren zij hun concepten en innovatieve oplossingen voor hedendaagse en toekomstige ruimtelijke vraagstukken. Vakmanschap, verbeeldingskracht en buiten de gebaande kaders durven te denken voeren de boventoon.

De expositie maakt onderdeel uit van de afronding van de ontwerpstudio’s. Het doel van de expo is om het geproduceerde werk te vieren én een podium te bieden ter bevordering van de kennisdeling en inspiratie tussen studenten, docenten, ontwerpers uit de praktijk en andere deskundigen binnen het vak.

Informatie

Wanneer: Dinsdag 16 tot en met donderdag 25 juni, te bezoeken op werkdagen
Locatie: Innovation Dock, RDM (gelegen naast het Academiegebouw)
Openingstijden: heb je interesse om langs te komen? Stuur een mail naar info@ravb.nl voor de precieze openingstijden.

Ontwerpkracht

Bij de masters Architectuur en Stedenbouw van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) kunnen afgestudeerde bachelor studenten hun ontwerpkennis en -vaardigheden verder ontwikkelen en verdiepen. De Academie biedt een studie op maat waarbij je als ontwerper wordt uitgedaagd om een eigen visie te vormen binnen je vakgebied. Je leert ideeën te vertalen naar een ruimtelijk ontwerp en je ontwerpinstrumenten optimaal in te zetten bij ontwerpend onderzoek.

Bij de ontwerpstudio’s ontwikkelen studenten ontwerpvakmanschap, beroepsvaardigheden in onderlinge samenhang waarbij het ontwerp continu wordt gespiegeld aan de maatschappelijke context. De relatie tussen de ontwerpdisciplines architectuur en stedenbouw wordt voortdurend opgezocht. De ontwerpopgaven zijn altijd actueel en realistisch. In iedere studio werken studenten uit verschillende studiejaren en achtergronden samen, waardoor zij kunnen profiteren van elkaars kennis en ervaringen.

Studio Expositie Zomersemester 2019-2020

De Studio Expositie toont de studioresultaten van 9 semester en 3 kwartaalstudio’s. Bekijk de programmagids voor meer informatie over de studio’s en ontwerpopgaven.

De projecten verschillen in schaal, complexiteit en opgave; van gevelontwerp tot actieplan voor de stad, van het ontwerp van een straat tot ontwerpend onderzoek naar het stedelijk metabolisme. Thema’s zoals maakbaarheid, tektoniek, omgang met cultuurhistorie, transformatie van de stad en duurzaamheid worden vaak ontleend aan de grootstedelijke Rotterdamse actualiteit.

Rotterdamse Klimaatopgave
De klimaatverandering is een feit. De temperatuur op aarde is de afgelopen decennia met een graad gestegen. Het dagelijks nieuws wordt overspoeld met natuurextremen als droogte, hittestress, overstromingen en stijging van de zeespiegel. De klimaatverandering heeft grote invloed op ons dagelijks leven en op de ruimtelijke inrichting van ons land. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van wonen, transformatie en verduurzaming van onze steden. Daarmee is de klimaatopgave vooral een ontwerpopgave. Hét domein van architecten en stedenbouwkundigen.
 
We geven het ontwerpen aan de Rotterdamse Klimaatopgave de komende jaren een prominente plek in het programma: veel studio’s, colleges en externe activiteiten, zoals de jaarlijkse winterworkshop en lezingen, zullen in het teken staan van de klimaatopgave. We dagen studenten uit om met verbeelding en ontwerpkracht de complexe klimaatopgaven verder uit te bouwen en in te kleuren.

share item