menu sluiten
zoek terug
terug

Alumnus Jan Jongert curator Architectuurbiënnale van Venetië

We feliciteren alumnus Jan Jongert / Superuse Studios met zijn aanstelling als curator voor het Nederlands paviljoen op de komende Architectuurbiënnale van Venetië.

De Nederlandse inzending voor de biënnale, die op 20 mei van start gaat, heeft als titel Building Ecosystems. 

De inzending is gebaseerd op de tekeningen van architect Carlijn Kingma, die gaan over de complexe systemen die ten grondslag liggen aan onze samenleving, relaties met elkaar en met de planeet. Met water als metafoor schetst de inzending de noodzaak om deze systemen te heroverwegen en ernaar handelen, om onszelf te kunnen verzekeren van een rechtvaardige en duurzame toekomst. Om dit punt te illustreren, ontwierpen Jongert en Superuse Studios een permanent waterretentiesysteem, dat regenwater opvangt en herverdeelt naar verschillende bronnen in de omgeving van het paviljoen. Ook presenteren zij de documentatie van hun doorlopende inspanningen om dit systeem te implementeren en verbeteren. De achttiende Architectuurbiënnale van Venetië vindt plaats van 20 mei tot en met 26 november, met als hoofdlocaties de Giardini en Arsenale in de Italiaanse stad. Hoofdcurator van de komende biënnale is Lesley Lokko, het overkoepelende thema van deze editie luidt The Laboratory of the Future.

Het waterwerk van ons geld
Op 15 april start in het Kunstmuseum in Den Haag een tentoonstelling met als uitgangspunt de recente tekening die Kingma in samenwerking met financieel-journalistiek platform Follow The Money maakte. Eerder was in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede een expositie rond het werk Het waterwerk van ons geld te zien. Lag de focus daar op het verleden, in het Kunstmuseum staan toekomstscenario’s centraal.

 

artikel : Architectenweb 01.03.2023