menu sluiten
zoek terug
terug

Archiprixnominatie David Sonntag ‘Iedereens Niemandsland’

David Sonntag is een van de drie genomineerden voor Archiprix 2024 vanuit de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.   

In zijn afstudeerwerk Iedereens Niemandsland: De Waardering van de Stedelijke Tussenruimte verandert David non-plaatsen en junkspaces bij de belangrijke snelweg A40 bij Bochum in waardige ruimtes voor vrachtwagenschauffeurs, wier bestaan op het wegennet de kwaliteit van werken en leven niet ten goede komt. 

De interventies vormen tegelijkertijd een veelzijdige stedenbouwkundige schakel die de stad verbindt met het vooralsnog geïsoleerde snelweglandschap. David onderezocht eerst non-plaatsen als voortbrengsel van infrastructuur en als belangrijk onderdeel van onze openbare ruimte en dagelijks leven.  

Vrachtwagenschauffeurs vormen een doelgroep die dag en nacht gebruik maken van de non-plaats en er afhankelijk van is als rustplek, veelal langs de snelweg aan de randen van de stad. Driekwart van de goederen in de EU wordt vervoerd per vrachtwagen, maar de rustplekken komen de vitaliteit van deze vitale beroepsgroep vaak niet ten goede. Ver van huis met een laag loon en weinig opties voor gezonde activiteiten tijdens hun werkdag.  

Door op dit soort bestaande locaties verblijfskwaliteit toe te voegen met nieuw programma en openbare ruimte ontstaat voor de chauffeur een prettige en bruikbare omgeving, die als een motor werken voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van locaties in het snelweglandschap. 

Foto’s van de Afstudeershow 22/23 waarbij de drie genomineerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst werden bekend gemaakt.

Uitnodiging
Archiprix 2024 Ceremony – ‘Open Work’
Sunday 16 June 2024
11:00 – 13:00
Nieuwe Instituut – Rotterdam
Museumpark 25, 3015 CB