menu sluiten
zoek terug
terug

Archiprixnominatie Diederik Vane ‘Het Zeeuws Parlement’

Diederik Vane is een van de drie genomineerden voor Archiprix 2024 vanuit de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

In zijn afstudeerwerk Het Zeeuws Parlement doet hij een voorstel voor een besluitvormingsproces rondom de keuze tussen een zoet- en een zoutwaterlandschap voor Zeeland. Door klimaatverandering en zeespiegelstijging is dit een keuze die volgens hem spoedig moet worden genomen en nu nog kán worden genomen, voordat een nieuwe watersnoodsituatie een noodreactie afdwingt. 

De scenario’s voor zoet en zout betekenen een keuze tussen een gesloten of open waterkeringsysteem en hebben beide gevolgen voor de ecologische, economische en culturele identiteit van Zeeland. Laten we water toe en leren we ermee te leven? Of gebruiken we ingenieurskunst om het water af te weren? Om deze keuze te voeden en het proces te informeren, stelt Diederik Het Zeeuws Parlement voor, waarin alle Zeeuwen, menselijk- en niet-menselijk, worden gerepresenteerd en het gesprek over de toekomst gezamenlijk kan worden gevoerd. 

De ontwerper neemt hiermee de rol van gespreksleider in, die tegelijkertijd de urgentie en complexiteit van de situatie schetst én de consequenties van bepaalde keuzes verduidelijkt door middel van kaarten en andere verbeeldingen. 

Foto’s van de Afstudeershow 22/23 waarbij de drie genomineerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst werden bekend gemaakt.

Uitnodiging
Archiprix 2024 Ceremony – ‘Open Work’
Sunday 16 June 2024
11:00 – 13:00
Nieuwe Instituut – Rotterdam
Museumpark 25, 3015 CB