menu sluiten
zoek terug
terug

Archiprixnominatie Margot van Bekkum ‘Recollections’

Margot van Bekkum is een van de drie genomineerden voor Archiprix 2024 vanuit de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. 

 

In haar afstudeerwerk ‘Recollections: Structuren van Momenten’ onderzoekt Margot de invloed van architectuur op onze ervaring van tijd. Ze bevraagt onze relatie met tijd in een wereld waarin de toekomst steeds schaarser lijkt te worden en ontwerpt manieren om aandacht te schenken aan wat er al is en is geweest. “Aandacht wordt immers gevangen door elementen die uit de toon vallen, tegenpolen die samenkomen, in elkaar overgaan of botsen. Het zijn de plekken waar het schuurt die het sterkst ervaren worden en daarmee in herinnering worden geplaatst,” schrijft Margot zelf. 

De Griekse term anamnese gaat over het terugroepen in herinnering. De Amerikaans filosoof Graham Harman beschrijft het als een proces; “To recollect the old, to produce the new: that is the task of Anamnesis”. Deze uitspraak ligt aan de grondslag van het project en de ontwikkelde werkmethodiek. Het project is vertrokken vanuit de anamnese van het gebouw en omliggende context, en niet vanuit programma. De casus, een gebouw aan de West-Kruiskade en de Gouvernestraat, wordt gezien als een personage, niet als een autonome entiteit die enkel perfect was bij oplevering.  

Een sensitieve locatiestudie, stadswandelingen, archiefbeelden, filosofische studies van tijd, archiefbeelden en een scenografische, chirurgische blik hebben het uiteindelijke ontwerp gevoed waarin niet-lineaire tijd en lokale complexiteit samenkomen.

Foto’s van de Afstudeershow 22/23 waarbij de drie genomineerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst werden bekend gemaakt.

Uitnodiging
Archiprix 2024 Ceremony – ‘Open Work’
Sunday 16 June 2024
11:00 – 13:00
Nieuwe Instituut – Rotterdam
Museumpark 25, 3015 CB