menu sluiten
zoek terug
terug

Conversatiereeks Beyond Peak Indifference


Conversatiereeks RAVB x AHK
Woensdagavond start 19u30 / 20u00
14 x vanaf 27.01
Facebook Live

 

Half mei maakte The Guardian een verandering in de huisstijl bekend: als het over de huidige klimaatverandering gaat, geeft de Britse krant voortaan de voorkeur aan climate crisis (klimaatcrisis) boven climate change (klimaatverandering). Climate sceptic (klimaatscepticus) wordt vervangen door climate science denier (klimaatwetenschapontkenner) en global warming (aardopwarming) moet plaatsmaken voor global heating (aardverhitting). De nieuwe termen sluiten volgens de krant beter aan bij de woorden van klimaatwetenschappers, beschrijven accurater de ecologische crisis waarmee de aarde wordt geconfronteerd en doordringen de lezers beter van de ernst.

De gevolgen van de klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis zijn al zichtbaar. De zesde uitstervingsgolf is in volle gang; de natuur gaat wereldwijd in rap tempo achteruit. Natuurrampen als bosbranden, tropische stormen, watertekorten en overstromingen nemen toe in aantal en intensiteit. De toegang tot schoon drinkwater en voedselproductie staan wereldwijd sterk onder druk. Dit alles draagt wereldwijd bij aan conflicten en vluchtelingenstromen.

De conversatiereeks ‘Beyond Peak Indifference’, georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Amsterdam en Rotterdamse Academie van Bouwkunst, probeert de omvang van de klimaatcrisis te onderzoeken en te benaderen. Wat kunnen we verwachten van technologische doorbraken om fossiele bronnen te vervangen? Hoe gaan we om met klimaatongelijkheid? Welke vorm van politiek en welke veranderingen in beleid zijn nodig? Hoe gaat de klimaatcrisis om het verlies van biodiversiteit? Hoe herconfigureren we onze economische principes? En aangezien we ook (landschaps) architecten en stedenbouwkundigen zijn, hoe positioneren we onszelf en ons beroep in deze crisis? Hoe kunnen we onze eigen onverschilligheid overwinnen en in actie komen? Wat zijn de instrumenten die we tot onze beschikking hebben?

De, in totaal veertien, lezingen worden gehost door Markus Appenzeller (hoofd Stedenbouw van Amsterdam) en onze eigen Thijs van Spaandonk. Wekelijks is er een andere gast die vanuit zijn of haar expertise het gesprek op gang brengt. De reeks is live te volgen via de Facebook pagina van de Academie van Amsterdam, hiervoor heb je geen FB account nodig.

Iedereen is uitgenodigd om bij te dragen aan de discussie via de chat!

De reeks is tevens onderdeel van het college Cultural Theory dat dit kwartaal wordt aangeboden op de Academie.

Tot woensdagavond!