menu sluiten
zoek terug
terug

Diederik Vane Winnaar Graduation Awards

Alumnus Stedenbouwkundige Diederik Vane winnaar van de KuiperCompagnons Graduation Award.

 
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst zijn afgelopen donderdag de winnaars bekend gemaakt van de door Blauwe Kamer georganiseerde KuiperCompagnons Afstudeerprijzen. Bij de bachelorprojecten ging de eerste prijs naar landschapsontwerper Rixt Meeuwissen van Van Hall Larenstein. Bij de masters viel Diederik Vane van de Rotterdamse academie in de prijzen. 

Stedenbouwkundige Diederik Vane kreeg de eerste prijs voor zijn poging om in Zeeland economie en ecologie weer met elkaar in balans te brengen. Daarvoor werkte hij twee denkrichtingen ruimtelijk uit: een variant waarbij zeewater weer wordt toegelaten en de principes achter ‘building with nature’ leidend zijn, en een scenario waarin met voornamelijk technische ingrepen watervraagstukken worden aangepakt. In plaats van zelf te kiezen legt Vane beide richtingen voor aan de Zeeuwen, om zo de complexiteit behapbaar te maken en hen te helpen bij het maken van keuzes. Daarvoor stelt Vane een nieuw Zeeuws parlement voor waarin het debat over de toekomst van Zeeland plaatsvindt. In dit parlement hebben naast bewoners, boeren en vissers, ook de niet-mensen een stem: het water, de aalscholver, de paling, de oester, zeekraal en ui.

De projectomschrijving van de afstudeeropgave van Diederik Vane

Slotpresentatie Diederik Vane – Rotterdamse Academie van Bouwkunst – Rotterdamse Academie van Bouwkunst (ravb.nl)

Beluister de RAvB podcast ‘Het oog van de storm’ waarin onderzoeker en curator Mark Minkjan in gesprek gaat met Diederik over zijn afstudeeropgave op je favoriete podcastapp of spotify. 

https://lnkd.in/eRdAHX-p

 

Graduation Awards KuiperCompagnons:
Juryvoorzitter Gijs van den Boomen, hoofdredacteur Mark Hendriks en jurylid Martina Huijsmans. Fotografie door Nadine van den Berg