menu sluiten
zoek terug
terug

‘Dorpelijkheid’ door Anouk van Strien

‘Dorpelijkheid’ door Anouk van Strien

Genomineerd voor de Archiprix 2025

Een verkenning van het voortbouwen op het ruimtelijk karakter van het dorp. 

 

‘Dorpelijkheid’, een begrip van de Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, gaat over de waarden die verbonden zijn met herinneringen, vormen en gebruiken uit het verleden. De term dorpelijkheid wijst op een ambiguïteit van het hedendaagse dorp. Om Kennedy te parafraseren: ‘We zijn allen stedelingen, stedelijkheid heeft het dorp tot diep in zijn haarvaten geïnfiltreerd. Maar is daarmee het verschil tussen stad en dorp verdwenen? Bestaat er zoiets als ‘dorpelijkheid’?’ 

De essentiële elementen van het dorp definieert Anouk als de landschappelijke onderlegger en de ambiguïteit van de tussenruimte tussen publiek en privaat. Deze twee aspecten zijn prachtig gedocumenteerd en verder ontwikkeld in het project met de techniek van de zachte atlas: perspectieven op het dorp vanuit Anouk, dat van haar moeder en oma. Wat definieert het dorp? 

Door het vastleggen van momenten en anekdotes van drie generaties ontstaat een collectief geheugen en een inspirerende manier om gebruik, betekenis, structuur en vorm aan elkaar te verbinden, te waarderen en om te zetten naar een hedendaagse strategie met als uitkomst het ontwerp van drie meergeneratiewoningen. 

Een bijna romantische blik komt samen met een uiterst pragmatische visie.

Bekijk en lees meer over het project op RAVB Studentenwerk:

‘Dorpelijkheid’ door Anouk van Strien