menu sluiten
zoek terug
terug

Duurzame gast in het landschap

Overnachtingsplek

Te gast
De Vooruitkijker van Floor Skrabanja en Fé Ramakers is een soort uitkijktorentje met een houten constructie en wanden uit opgespannen tentdoek. Dit doek bestaat uit een mix van hennep, organische katoen en gerecyclede polyester. In het interieur is verder gebruik gemaakt van biologisch afbreekbaar plaatmateriaal uit hennep en vlas, geproduceerd door Rik Makes.

Het bouwwerk staat op pootjes en heeft met zijn lichte constructie een minimale invloed op de bodem. De verbindingen tussen de toegepaste materialen zijn losmaakbaar, zodat de Vooruitkijker na gebruik weer volledig kan worden hergebruikt of teruggegeven aan het landschap, leggen Skrabanja en Ramakers uit. Het bouwwerk is net zo goed te gast in het landschap als de bezoeker.

 

Verleden en toekomst
Met hun ontwerp reageren Skrabanja en Ramakers op zowel de geschiedenis van het landschap als de mogelijke toekomst. Ze lieten zich inspireren door de bodem van het gebied en het cultuurhistorische verhaal dat de bodem vertelt. Dat is het verhaal van de veengronden, die – overigens in grote delen van het huidige Nederland – vanaf de 10e eeuw werden ontgonnen voor akkerbouw en later de turfwinning.

Door het graven van sloten om het natte veenland te ontwateren, is het landschap grotendeels verschaald en kreeg het een rechtlijnige aanblik. Het overgebleven hoogveen bij Veenhuizen vormt tegelijkertijd een bijzonder (beschermd) natuurgebied met een eigen flora en fauna. De Vooruitkijker van Skrabanja en Ramakers bevindt zich op de grens van landbouwgrond en natuurgebied.

Het bouwwerk kadert het uitzicht op enerzijds het akkerlandschap en anderzijds het natuurlandschap. Daarmee willen de ontwerpers bij de bezoeker vragen oproepen over hoe deze twee landschappen samengaan en wat de toekomst is van ons gecultiveerde landschap, of het nu landbouwgrond of natuur betreft.

Voor de landbouw zien Skrabanja en Ramakers een nieuwe mogelijke richting, door hernieuwbare materialen voor de bouw te produceren. “De Vooruitkijker is grotendeels gemaakt uit biobased materialen, waarmee hij de potentie van nieuwe materialen en de landbouwtransitie demonstreert.”

Veen|Huis|Hotel
De Vooruitkijker is een van de zeven tijdelijke onderkomens van Veen|Huis|Hotel, een initiatief van Hotel Restaurant Bitter en Zoet en KETTER&Co in het kader van het tweehonderdjarig bestaan van Veenhuizen. Naast Fé Ramakers en Floor Skrabanja zijn er ‘hotelkamers’ in het landschap ontworpen door Anne Beuk, Jaap Le en Thomas Latjes, Overtreders W, Studio TMOJ, Tjeerd Veenhoven en Werkstatt.

 
 
25 juli, 16:07, Architectenweb door Robert Muis Redacteur