IABR x RAvB X DRIFT: Miniconferentie Ontwerpend Ontwikkelen

IABR x RAvB X DRIFT: Miniconferentie Ontwerpend Ontwikkelen

We noemen het ontwerpend ontwikkelen, voor nu. Maar wat is het?

Dat is de vraag die de RAvB, de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) het komend jaar met elkaar gaan verkennen. We trappen af met een online miniconferentie op 22 juni van 19u00 tot 20u30. Hoor van Eric Frijters (Lector Future Urban Regions, ontwerper IABR–Atelier Rotterdam en founding partner Fabrications) en Derk Loorbach (directeur DRIFT en hoofdcurator IABR–SHOCK AND ROLL) over de nieuwe transitie-ontwerppraktijk die we co-creëren, bevraag ons deskundig panel, en ga met andere geïnteresseerden in discussie over ontwerp en real world change.

Zowel de IABR, met name in de IABR–Ateliers, als de RAVB hebben ruime ervaring met ontwerpend onderzoek; het doelgericht inzetten van het instrumentarium van de ruimtelijk ontwerper om te verkennen hoe de grote opgaven en onze leefomgeving met elkaar verbonden zijn én wat, vanuit het ruimtelijk domein, het handelingsperspectief is voor concrete transformatieve verandering. Tegelijk beseffen we dat ontwerpend onderzoek er lang niet altijd in slaagt om daadwerkelijk transitie in gang te zetten. Door het transitie-denken van DRIFT te koppelen aan het ontwerpend onderzoek van IABR en RAvB willen we stappen maken en komen tot een doelgerichte transitieontwerppraktijk.

Deze verkenning, geïnitieerd door George Brugmans (IABR), Derk Loorbach (DRIFT) en Thijs van Spaandonk (RAvB) die van start gaan met deze online miniconferentie, zal een jaar duren. De resultaten worden gedeeld tijdens de volgende editie van de IABR, SHOCK AND ROLL.

PROGRAMMA
Blok 1: lezingen
19:00 | Welkom en opening
19:05 | Lezing ‘Ontwerpend onderzoek’ met Eric Frijters (Lector Future Urban Regions, Fabrications, IABR–Atelier Rotterdam)
19:20 | Lezing ‘Transitiedenken’ met Derk Loorbach (directeur Drift & hoofdcurator IABR–SHOCK AND ROLL)
19:35 | Interactive break-out: ‘welke vragen roept dit bij je op?’

Blok 2: gesprek
19:45 | ‘Drie perspectieven’
20:00 | Interactief panelgesprek o.l.v. Mark Minkjan (RAVBB), met Eva Pfannes (Ooze Architects, IABR­–­Atelier Rotterdam), Nynke Tromp (TUDelft), Thijs van Spaandonk (curator IABR–DOWN TO EARTH–Reclaiming the Commons, RAvB).
20:25 | Afsluiting

Moderator is Mark Minkjan (stedenbouwkundig geograaf).
Voertaal: Nederlands

datum en tijd
dinsdag 22 juni 19.00 – 20.30 uur

AANMELDEN
Deze mini-conferentie is gratis en voor iedereen toegankelijk. We hosten de online conferentie via Zoom, je hoeft je alleen maar in te schrijven via deze link. Let op: deze mini-conferentie kun je alleen bijwonen met het Zoom-programma op uw computer, de Zoom-app op je telefoon, of door in te bellen, en dus niet via Zoom in de browser!

share item