menu sluiten
zoek terug
terug

Iktinosprijs wordt Studenten Maaskantprijs

Iktinosprijs RAVB wordt

Studenten Maaskantprijs 

Samenwerking Rotterdamse Academie van Bouwkunst en

Stichting Rotterdam Maaskant 

In 1969 is door Huig Maaskant, één van de oprichters van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAVB), de studenten Maaskantprijs in het leven geroepen. Deze prijs wordt sindsdien jaarlijks uitgeloofd voor het beste studentenwerk dat in het voorafgaande jaar aan de Academie is vervaardigd. Deze richt zich nadrukkelijk op tussentijdse resultaten van studenten. Daarmee is de schijnwerper dus gericht op de ontwikkeling die studenten tijdens de opleiding doormaken: hoe scherpen ze hun gedachten en versterken ze hun ontwerpvaardigheden, hoe ontwikkelen ze hun ruimtelijke visie en inventiviteit? En wat levert dit op aan ontwerpen en ontwerpend onderzoek?   

De prijs stelt zich ten doel jaarlijks een student te onderscheiden die ‘door kwaliteit en karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage heeft geleverd aan onderwijs, onderzoek en praktijk van de architectuur of stedenbouw.’ 

Dit brengt het uitgangspunt van de prijs mooi in beeld: het is namelijk niet alleen de Academie die de student iets te bieden heeft maar het is – ook andersom – de student die bijdraagt aan de opleiding. Dit alles speelt zich af binnen de bredere context van het samenspel tussen opleiding en praktijk die zo kenmerkend is voor het onderwijs aan de Academie van Bouwkunst. 

De stichting Vrienden van de Academie beheert deze prijs en reikt deze jaarlijks uit. In de loop der decennia maakte de prijs verschillende ontwikkelingen door. De procedures van inzending en jurering wijzigden en de prijs stond ook een tijdlang wat minder in de belangstelling. De naamsverandering naar Iktinosprijs, zoals de prijs tot op heden heeft geheten, heeft waarschijnlijk plaats gevonden in de jaren zeventig, maar de toedracht en motivatie daarvoor zijn niet precies meer te achterhalen. Wel hebben in het verleden verschillende jury’s en andere betrokkenen aangegeven deze naam geen gelukkige keuze te vinden.  

De nieuwe bestuursleden van de Stichting Vrienden van de Academie stelden voor om de naam van de prijs weer terug te wijzigen naar de Studenten Maaskantprijs. Dit is onderzocht en in overleg met de academie van Bouwkunst is hiertoe besloten. 

Ook was het tijd om het nominatieproces aan te passen aan de tijdsgeest. Waar voorheen docenten één student naar voren schuiven, kiezen studenten nu zelf één van hun medestudenten tijdens een afsluitende reflectiebijeenkomst van de studio. In samenwerking met de Stichting Rotterdam-Maaskant is ook onderzocht of de drie Maaskantprijzen (deze benoemen) meer met elkaar in verbinding zijn te brengen.  

De Stichting Rotterdam-Maaskant is zeer enthousiast over een samenwerking en om een relatie te leggen met de 3 verschillende Maaskantprijzen; de Jonge Maaskantprijs, een aanmoedigingsprijs voor architecten onder de 36 jaar en voor het eerst uitgereikt in 1985, en de Grote Maaskantprijs, een oeuvreprijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1978 en de Studenten Maaskantprijs voor het eerst uitgereikt in 1969. 

Hieruit volgend zal op vrijdag 22 november van dit jaar de Grote Maaskantprijs worden uitgereikt door de Stichting Rotterdam-Maas. Aansluitend op zaterdag 23 november wordt de Studenten Maaskantprijs uitgereikt tijdens ‘RAVB WERK 23/24’ een tentoonstelling van bijzonder tussentijds studentenwerk uit het ontwerponderwijs en projecten van afstudeerders uit academiejaar 2023/2024 op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.  

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november is de tentoonstelling ‘RAVB WERK 23/24’ te bezoeken voor publiek. Naast de uitreiking van de Studenten Maaskantprijs vinden verschillende gesprekken en een lezing plaats tijdens het weekend in de Rotterdamse Academie van Bouwkunst aan de Pieter de Hoochweg.