menu sluiten
zoek terug
terug

Iktinosprijs Wessel Geysels

Op vrijdag 27 oktober vond de uitreiking van de Iktinosprijs plaats op de Academie.

De Iktinosprijs is in 1969 ingesteld door architect Huig Maaskant, medeoprichter van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. De prijs is een stipendium van € 2.000 en wordt jaarlijks uitgereikt met het oogmerk de Academiestudent te prijzen die “… door kwaliteit en karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage heeft geleverd aan onderwijs, onderzoek en praktijk van de architectuur of stedenbouw”. Het ging Maaskant daarbij uitdrukkelijk om tussentijdse studieresultaten en niet om afstudeerprojecten.

Onderzoek en curator Mark Minkjan ging in gesprek met Iktinosprijswinnaars Amal Habti (2022) Daan de Jong (2021) en Thijs de Boer (2020). Ze blikten terug op de vraagstukken en projecten waarvoor zij de prijs ontvingen, welke inzichten en methodieken ze daarbij hebben ontwikkeld en hoe dit zich verder heeft ontwikkeld in hun huidige praktijk. Net als in haar winnende project blijft Amal verbreden wat zij onder architectuur verstaat, bijvoorbeeld een antropologische houding in haar afstudeerproject aan te nemen. Daan pleitte voor het toestaan en vasthouden van twijfel om het denken te verruimten. Thijs heeft het onderwerp van zijn winnende project verder ontwikkeld en zal hierover binnenkort ook lesgeven binnen een studio aan de academie.

Simone Drost voorzitter van ‘Stichting Vrienden Van De Academie’ die jaarlijks die prijs uitreiken, nam het woord om de prijs van 2023 uit te reiken. De Iktinosprijs 2023 is gewonnen door Wessel Geysels met het project ‘Hacking The Academy’. De jury over het winnende project afkomstig uit studio Academiegebouw:

Dit winnende project richt zich op de Academie zelf en koppelt daarvoor de inhoud aan de vorm, het onderwijs aan het gebouw. Wat betekent een gebouw voor het onderwijs van de Academie? Wat wil de Academie zijn en wat hebben de studenten nodig? Dit project adresseert op onweerstaanbare wijze de driehoek van onderzoek, onderwijs en praktijk die in deze prijs centraal staat. In een heldere opzet met de onderdelen: research, stories, strategies, hardware, software en action – aangevuld met een evocatieve maquette  – moedigt zij aan tot een vorm van ruimtelijke zelfreflectie. De jury is gevoelig voor het pleidooi over het specifieke karakter van academie-onderwijs, en de negatieve effecten van hoge werkdruk en solistisch werken. Het idee voor een wildcardstudio waarvoor de voormalige conciergewoning zal worden gekraakt vindt zij prikkelend. Dit is dan ook de enige voorwaarde die zij stelt bij het uitreiken van deze prijs aan Wessel Geysels voor zijn project ‘Hacking the Academy’.  

Juryrapport Iktinosprijs 2023

Project ‘Hacking The Academy’

Voor een terugblik op alle ontwerpstudio’s van academiejaar 2022/2023 bekijk de programmagidsen per semester.

We willen alle genomineerden Channelle Hool, Judith Pellicaan, Duco Kuijer, Jessica Simons, Juliette den Breejen, Mike van Staten, Mike van Rheenen, Studio Circulair Paviljoen, Shamal Soltani, Remco Clerks, Mike Bravenboer, Marina Samveljan, Ellamira Kluit, Sucre Wanga, Owen Simons en Sophie de Ridder die dit jaar opvielen met bijzonder werk feliciteren, we kijken terug op een geslaagde tentoonstelling en tafelgesprek.

 

Beeld : Floor Besuijsen