menu sluiten
zoek terug
terug

In memoriam Frans Smits

Zolder nieuwe Academiegebouw Overblaak (1985)

In memoriam

 Frans Smits

1931-2023

 

Op 14 januari jl. is ir. Frans Smits overleden, de eerste directeur van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. In 1965 vroeg Huig Maaskant de toen 34-jarige architect Smits om de nieuwe opleiding onder zijn hoede te nemen. Maaskant was samen met een aantal andere Rotterdamse architecten, waaronder Jan Hoogstad, een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Academie die zich vooral richtte op Rotterdamse architecten (en later stedenbouwkundigen) die al in de beroepspraktijk werkzaam waren, maar toch een hoogwaardige ontwerpopleiding wilden volgen.

De opleiding ging van start in een oud schoolgebouw aan het Bospolderplein in Delfshaven. Onder Smits leiding groeide de Academie flink. Enkele tientallen studenten werden er uiteindelijk meer dan 200. In een interview uit 2004 spreekt Hoogstad zijn waardering uit voor de rol van Frans Smits: “Smits was een jonge vent…, hij was enthousiast, een echte werkezel, hij heeft er hard aan getrokken”. Begin jaren zeventig kwam ook op de Academie de verbeelding aan de macht. Het onderwijsmodel werd flink op de schop genomen, al die tijd met Frans Smits aan het roer.

Een groot succes was de opening in 1985 van een eigen, nieuw gebouw aan de Overblaak in Rotterdam.  Vier jaar later, nadat pogingen om een Rotterdamse Hogeschool voor de Kunsten op te richten op niets waren uitgelopen, zou de Academie onderdeel worden van de nieuw opgerichte Hogeschool Rotterdam. Voor Frans Smits was daarmee het moment gekomen om – na bijna een kwart eeuw directeurschap in een zeer bewogen periode – de Academie over te dragen aan de nieuwe generatie.