Katarzyna Nowak wint eerste prijs Archiprix 2016

Katarzyna Nowak wint eerste prijs Archiprix 2016

Op zaterdag 18 juni, tijdens het slotweekend van het jubileum van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, zijn in een vol Museum Rotterdam in het Timmerhuis de winnaars bekend gemaakt van Archiprix 2016. Archiprix is de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse masteropleidingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De jury selecteerde twee projecten voor de (gedeelde) eerste prijs: ‘Art in Context’ van Katarzyna Nowak (Rotterdamse Academie van Bouwkunst) en ‘Pairi Dæza’ van Milad Pallesh (Academie van Bouwkunst Rotterdam).

De jury beoordeelde 26 afstudeerprojecten van ontwerpers die in 2014 en 2015 zijn afgestudeerd. Naast de twee eerste prijzen kende de jury nog één derde prijs en drie eervolle vermeldingen toe. Met de toekenning van twee eerste prijzen, voor “… een innovatief idee voor een museum en een ontwerp voor de steengeworden participatiemaatschappij”, zoals Kirsten Hannema het op 20 juni in de Volkskrant omschreef, gaf de jury aan dat de afstudeerprojecten van Katarzyna Nowak en Milad Pallesh er duidelijk bovenuit staken.
afstuderen_kasia-nowak_art-in-context_mentor-hans-van-der-heijden_maquette_2565x1405
‘Art in Context’, het project van Katarzyna, betreft een ontwerp voor een nieuwe museumtypologie, waarbij het museum een gedifferentieerde context biedt voor de historische en de hedendaagse collectie. Elke ruimte heeft een ander karakter dat is toegesneden op de gepresenteerde kunst. De achterliggende gedachte is dat de context van de kunst de interpretatie van het kunstwerk beïnvloedt; ruimte en het kunstwerk zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden.

04-katarzyna-nowak-2565x1405

Uit het juryrapport: “Met dit fascinerende afstudeerplan dat het karakter heeft van een ontwerpend onderzoek, slaagt de ontwerpster er op overtuigende wijze in om gestalte te geven aan haar ambitie om een nieuwe museumtypologie te ontwikkelen. (…) In een goede balans tussen de theorie en het ontwerp wordt een intrigerend museum ontwikkeld met een geheel eigen karakter. Interessant is bovendien dat het ontworpen museum niet alleen een doorsnede toont van de kunstgeschiedenis, maar dat de architectuur van het museum zelf ook een doorsnede van de architectuurgeschiedenis is. Het ontwerp biedt daarmee een heel nieuwe kijk op de typologie van musea. (…) Het intrigerende ontwerp heeft diepgang en weet de beschouwer te pakken, mede dankzij de sprekende maquette en heldere presentatie.”

Lees hier meer over het project van Katarzyna!

share item