menu sluiten
zoek terug
terug

Martijn Ravia over nieuwe woonvormen ouderen

Jonge architect denkt na over nieuwe woonvorm ouderen

Alumnus Martijn Ravia is zelf nog maar zevenentwintig, maar heeft al wel nagedacht over de manier waarop ouderen aangenamer oud kunnen worden.

De sleutel zit ‘m in de manier waarop deze groep kan wonen. Martijn Ravia uit Zierikzee heeft zijn studie ‘Huis Methusalem’ genoemd en heeft geen half werk afgeleverd. Wat hem betreft pakt een ontwikkelaar het nu op of Zeeuwland als grootste huisvester van de groeiende groep ouderen op het eiland. Bij zijn concept heeft hij zich laten inspireren door historisch Zierikzee.

Ravia is als architect eerst aan de slag gegaan met de zogenoemde vijf ‘blue zones’ op de wereld: plekken waar mensen beduidend ouder worden in goede gezondheid. Daar komen negen kwaliteiten uit naar voren, waarvan zingeving, bewegen en ergens bij willen horen belangrijke factoren zijn. Die kunnen verwerkt worden in een woonvorm. ‘’Vaak kom je ergens binnen en staat de lift uitnodigend op je te wachten. Die lift is misschien wel nodig, maar kan minder opvallend. Comfort is killing, zegt men.’’

Bij de definitie ouderen onderscheidt Ravia in zijn onderzoek drie groepen. De vitale ouderen (net met pensioen), de ouderen met een beperking, waarmee te leven valt en tot slot de zorgbehoevende mensen. De uitdaging is om die laatste fase van het leven zo kort mogelijk te laten zijn. Mensen worden steeds ouder. Hij geeft zelf het voorbeeld van een negentigjarige, die uiteindelijk valt. Een vitaal leven tot het laatst toe.

Zijn concept komt erop neer dat mensen bij elkaar wonen met zelfstandige woonruimte, zoals een woonkamer, badkamer, slaapkamer en dergelijke. Maar in datzelfde ‘complex’ komen ook functies voor de wijk in de omgeving. Hij denkt daarbij aan een atelier (werkplaats), een auditorium, een tuin, bibliotheek en zelfs een luxe badhuis. Dat kan in andere samenstellingen weer anders zijn. Zelf noemt hij het een hybride vorm van wonen en een cultureel, maatschappelijke programma. Volgens hem is het financieel goed haalbaar.

Het activeert de ouderen, waarbij de sociale component gewaarborgd is, er zingeving is en natuurlijk ook de fysieke beweging gesimuleerd wordt. Dat gaat in zijn beleving een stap verder dan bestaande woonvormen als de Saele, Steenzwaenshof en de Veste om enkele voorbeelden te noemen.

Jonge architect denkt na over nieuwe woonvorm ouderen – Wereldnieuws uit je regio | wereldregio